Сиријска опозиција одговорна за прекид преговора у Женеви

08-02-2016 02:41:30 | | / vostok.rs |


Припадници сиријске опозиције, укључујући и земље блискоисточног региона које их подржавају, одговорни су за прекид сиријских преговора у Женеви, изјавио је амбасадор Русије у Египту Сергеј Кирпиченко.

Према његовим речима, Москва и Каиро су учинили све што су могли уочи Женеве како би све било спремно за почетак преговора.

„Проблем лежи у сиријској опозицији, односно у земљама које их подржавају. Тренутно се воде кључне борбе у Сирији, а сиријска опозиција не бежи само са мегдана већ и са преговора“, рекао је амбасадор.

Поред тога, нагласио је Кирпиченко, Русија, у сарадњи са још неким земљама, разматра да предложи сиријској опозицији сусрет уочи следеће рунде преговора у Женеви.

„Убеђен сам да ће то омогућити сиријској опозицији да се договори уочи нове рунде преговора која је заказана за 25. фебруар“, рекао је амбасадор.

Русија повећава извоз пшенице у Египат

Русија намерава да повећа извоз пшенице у Египат на шест милиона тона годишње, изјавио је руски амбасадор у Каиру Сергеј Кирпиченко.

Русија и Египат су већ постигли сагласност око проширења испоруке пшенице у ту арапску земљу, рекао је он и додао да тренутно укупна количина ове житарице која се увози из Русије износи између четири и пет милиона тона годишње.

„Планови уопште нису толико нереални, будући да се ради о шест милиона тона годишње“, рекао је амбасадор.

Према речима Кирпиченка, Русија ће ускоро почети и изградњу пшеничног хаба у Египту, одакле ће се руска житарица пребацивати у одређене делове земље.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут