Русија планира заједничку седницу с НАТО-ом

07-02-2016 09:49:52 | | / vostok.rs |


Заменик министра одбране Русије Анатолиј Антонов саопштио је да би састанак Савета Русија—НАТО на нивоу сталних представника могао да буде одржан ускоро. Према његовим речима, у Министарству одбране Русије рачунају да ће то заседање позитивно утицати на даље контакте са Северноатлантском алијансом.

Антонов је нагласио да у овом тренутку нема никаквог дијалога Русије и НАТО-а. „Практично нема никаквих активности“, навео је он.

Антонов је такође подсетио да је представништво Русије у седишту НАТО-а у Бриселу знатно смањено.

„Да има жеље да се односи развијају, не би дирали бројни састав наших дипломата, укључујући и војне“, изјавио је Антонов.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је раније да Северноатлантска алијанса сматра да је време за одржавање седнице Савета Русија—НАТО. Он је додао да овај савез искључује могућност размештања стотина хиљада војника у стању борбене готовости на границама, како је то било у време Хладног рата.

Москва је обећала да ће пажљиво размотрити молбу Алијансе да се одржи заједнички састанак.

Како је навео директор Одељења за европску сарадњу Министарства иностраних послова Русије Андреј Келин, за то је потребна припрема која би могла да буде завршена до краја ове године.

„Упознати смо с тим и веома пажљиво разматрамо молбу. Разговараћемо о томе како ћемо формулисати заједнички дневни ред. Али на томе је потребно радити“, нагласио је руски дипломата.