У ТРЕЋЕМ РАЈХУ СУ ТАКОЂЕ ПРИЧАЛИ ВИЦЕВЕ

05-02-2014 09:36:54 | | / mojenovosti.com |

У Историјском музеју у Берлину пре нешто више од гоодину дана била је отворена изложба под називом „Хитлер и Немци“ на којој је представљено 600 нацистичких знамења и 400 различитих фотогафија, међу којима и неколико карикатура на којима је приказан успон и пад Трећег Рајха и његовог фирера.

Изложба је изазвала велико интересовање публике , па је управа Музеја неколико пута продужавала њено трајање.

Неки експонати са ове изложбе доступни на интернет презентацији на којима су фирер и друге главешине Трћег му Рајха представљени у карикатуралном изболичењу ,послужили су нам као подстицај да прикупимо и систематизујемо неколико полтичких вицева који су настајали не без ризика , као у свакој другој земљи којом управља диктатор.

Али и поред опасности којој су се излагали они који су вицеве смишљали,али ништа мање и они који су их причали, у нацистичкој Немачкој било је одважних и духовтих људи, нарочито међу становницима Берлина чувеним по оштроумности, који су стварали те полтичке ругалице , које су, срећом и до нас доспеле.

Што је живот тежи, људи се чешће смеју

Нико још није оспорио једну просту чињеницу :што је живот тежи, људи се чешће препуштају смеху .А живот у време диктатуре или тираније слатким назвати не можеш, све и да би хтео, а знам да нећеш.

Али, без обзира на све забране, па чак и ризике да не допаднеш тамнице и да будеш осуђен,грађани су и под најцрњим диктатирама причали један другом политичке вицеве.

Тако је било и у време Јосифа Джугашвилија чије је лик понављао небеску путаљу по ведрим комунистичким небесима Земље Совјета, под Франковом и Пиночијевом диктатуром, у Италији под Дучеом.

Ни Трећи Рајх није био изузетак.Национал- социјалистички босови су се силно раздраживали кад би чули да се неко смејао фиреру и исмевао Трећу имеприју.

Велика Немачка-мала мрља на глобусу

Молила једна сеоска старица учитеља из месне школе да јој на глобусу покаже Велику Немачку.Он је дуго пред њеним носом вртео земљину куглу на глобусу,али старица стално једно те исто:ништа она не види.Тада је изнервиран учитељ прстом показао Европу:“Видиш ли „?-„Да, одговара задовољна старица.“А ова малена мрља ту, то је Велика Немачка“.

Разлика између Трећег Рајха и трамваја

-Која је разлика између Трећег рајха и трамваја?

-Никаква.У оба случаја је напред вођа( зависно од контекста, вођа или возач трамваја ) .Позади се се стиска народ.Онај ко не стоји, тај седи.У сваком часу те могу зграбити ( да ти покраду или отму новчаник или да те ухапсе ).Искакати из трамваја за време вожње је најстроже забрањно.

Политичка шала као израз прикривеног протеста

У Трећем рајху политичка шала је била израз прикривемог протетеста.Први антинацистички вицеви и шале појавили су се већ у јануару 1933., непосредно након доласка Хитлера на власт.

почетку су на њих гледали кроз прсте , али је постепено реакција владјућих кругова изражавала нетрпељивост према било каквим облицима подсмевања властима.Ускоро ће свако ко прича политичке вицеве бити третиран као „завдени непријатељ немачког народа“или пак као“штеточина који се дрзнуо да отворено морално подрива одбрамбену способност Рајха“.

Са тачке гледишта фунционера нацитичке партије ,онај ко прича вицеве вређа Империју па је , почевши од краја 1934. у складу са „законом о борби против издајника „ могао бити оптужен за кривичну одговорност.И то је био повод да духовити смисле виц.

Питање:“Шта се може добити за нови виц?

Одговор:“Два месеца у Дахауу.“

Управо у том предграђу Минхена нацисти су 1933.г. формирали први концетрациони логор.Али то није зауставило да се вицеви и даље смишљају и преносе.

Ко је најбољи фотограф?

-Ко су три најбоља фотографа на свету?

-Мусолини, Хитлер и Гебелс. Мусолини развија снимак, Хитлер копира, а Гебелс увеличава.

У овом вицу дат је политички значај дучеу као родоначелнику фашизма , код кога је учио фирер преносећи на немачку праксу неке идеје свог претходника.

Виц који се пренсио само шапатом

Године 1936. шапатом је преношен следећи виц:

Адолф Хитлер, Герман Геринг и Јозеф Гебелс седе у ресторану.За суседним столом они угледају маркантну жену и почну да се препиру да ли је аријевка или Јеврејка.Гебелс се спрема да стави тачку на спор .Седа за сто код даме и пита је :“Знате ли ви који је највећи јеврејски празник?“

Она му одговори:

“Кад више вас тројица не будете на овом свету.“

Крај рата -кад војска крене трамвајем на фронт

Пред краја рата туга становништва по свету често је изражавана саркатичним шалама.Немачка абревиатура LSR ( Luftschutzraum), што занчи „избеглице од бомби“ у устима шаљивджија претварала се у целу реченицу –„брже учи руски језик“-Lerne schnell Russisch.!

Године 1945- шалили су се жешће и краће:

“Кад ће се рат већ једном завршити?“

-Кад припадници берлинског фолксштурма ( поктрета отпора ) крену на фронт- трамвајем.“