Русија не напушта Сирију док траје бомбардовање коалиције

06-02-2016 09:32:43 | | / vostok.rs |


Русија не може да прекине операцију у Сирији док год траје бомбардовање коалиционих снага, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

„Не можемо да зауставимо ово једнострано“, рекао је Чуркин новинарима.

„Шта је с опозиционим групама? Хоће ли се оне такође зауставити? Шта је с коалицијом коју предводе САД? Хоће ли се они такође зауставити?“, питао је дипломата.

Он је нагласио да "о свим овим питањима треба разговарати“.

„Жао ми је што ова дискусија није почела у Женеви, као и дискусија о проблему хуманитарних испорука“, рекао је Чуркин.

Коментаришући могућу операцију Саудијске Арабије у Сирији, руски дипломата је истакао да ће копнена војна интервенција знатно заоштрити сукоб у тој земљи.

Русија на молбу председника Сирије Башара ел Асада од 30. септембра изводи прецизне ваздушне нападе на објекте терористичких организација ДАЕШ и Нусра фронт у Сирији.

Уз учешће бродова Каспијске флотиле и подморнице Црноморске флоте „Ростов на Дону“ ликвидирано је неколико стотина терориста, као и хиљаде њихових објеката.

Ваздушне нападе на Сирију изводи и антитерористичка коалиција коју предводе САД, која нема одговарајућу дозволу сиријских власти. С њом Русија размењује информације о полетањима авиона, али ближег усаглашавања дејстава за сада нема.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут