Опозиција из Ријада разлог за прекид преговора о Сирији

05-02-2016 10:43:50 | | / vostok.rs |


Узрок прекидања међусиријских преговора у Женеви јесте неконструктивна позиција делегације сиријске опозиције која је формирана у Ријаду, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви Алексеј Бородавкин.

„Узрок обустављања преговора јесте одлазак дела опозиционара из Женеве, који су изабрани на конференцији противника (председника Сирије) Башара ел Асада у Женеви. Друге опозиционе групе, које су формиране у Москви и Каиру, као и унутрашња опозиција која је дошла из Дамаска, биле би спремне да наставе преговарачки процес. Владина делегација такође се није спремала никуда да иде“, рекао је Бородавкин.

Према његовим речима, „потпуно је очигледно ко је одговоран за прекидање преговора – опозиционари који су дошли из Ријада“.

Бородавкин је подсетио да је Високи преговарачки комитет сиријске опозиције свој одлазак из Женеве објаснио тиме што владина делегација није испунила његове захтеве у вези са хуманитарним питањима, као и због тога што Русија и Дамаск настављају војну операцију у Сирији и продиру у Алеп.

„Они и њихови покровитељи се праве да не знају да резолуција Савета безбедности УН 2254 предвиђа да међусиријски преговори почну без условљавања. Владина делегација и опозиционари из групе Москва—Каиро тако су и поступили, показавши конструктиван приступ“, додао је Бородавкин.

Према његовим речима, Русија очекује да ће се међусиријски преговори обновити најкасније 25. фебруара, чему треба да допринесе и састанак Међународне групе за подршку Сирији 11. фебруара у Минхену.

Бородавкин је истакао да Сирија у политичкој транзицији власти не сме да се претвори у „ретуширану верзију“ терористичке организације ДАЕШ.

„Стиче се утисак да поједини опозиционари управо то и намеравају да постигну“, рекао је Бородавкин.

Дипломата је истакао да се поставља питање о чему мисле западни партнери који подржавају такве радикалне опозиционаре.

„Чини се да је то понављање грешака које су они већ неколико пута направили у протеклој деценији. Време је већ да науче да избегну такве тешке спољнополитичке пропусте“, нагласио је Бородавкин.

Према његовим речима, наводно умерени сиријски опозиционари повезани су с терористима из Нусра фронта и Запад треба добро да размисли о томе кога подржава.

„Што се тиче офанзиве на Алеп, поставља се питање због чега се наводно умерени опозиционари толико брину што је терористима Нусра фронта нанет пораз. Нусра су терористи које је таквима прогласио Савет безбедности УН. Одговор је, нажалост, очигледан. Ова опозиција је повезана с Нусром, који представља огранак Ал Каиде“, изјавио је Бородавкин.

Он је, такође, рекао да међународна заједница верује да неће доћи до распада сиријске државе.

„Међународна заједница очекује да ће се опозиција договорити с Дамаском о грађењу демократске, правне државе у којој ће бити очуване основне државне институције, да неће доћи до њеног распада и територијалне дезинтеграције“, изјавио је Бородавкин.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут