Успех сиријске војске разлог за одлагање сиријских преговора

05-02-2016 09:26:28 | | / vostok.rs |


Делегација Вишег комитета за преговоре опозиције Сирије напустила је преговоре у Женеви због успешних акција сиријске војске против терориста код Алепа, изјавила Марија Захарова на брифингу, посвећеном питањима спољне политике.

Министарство иностраних послова Русије сматра да је прави разлог одлагања мировних преговора о Сирији у Женеви напредовање сиријске војске у Алепу, које је омело планове неких група, саопштила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Разлог за тако изненадни корак од стране тзв. групе Ријада крије се управо у томе што је сиријска армија последњих дана заиста бележила озбиљан успех на северу провинције Алеп“, изјавила је Захарова.

„То је озбиљан удар за све терористе, а осим њих и за оне људе који су њихови помагачи и покровитељи“, додала је она.

Захарова је подсетила да је операција руске авијације у Сирији усмерена искључиво против терориста.

„Захваљујући помоћи руских Ваздушно-космичких снага, сиријска војска је успела да ослободи два сиријска града, Нубел и Ел Зухру, која су четири године била под опсадом терориста“, рекла је она.

Анкара није изнела доказе да је руски авион нарушио турски ваздушни простор

„Ниједан авион из руског ваздухопловства није нарушио турски ваздушни простор. Ниједан“, рекла је Захарова, додајући да Анкара није предочила никакве доказе да докаже те своје тврдње.

„Немамо одговор Анкаре на службени захтев о том инциденту“, додала је она, објашњавајући да су сви захтеви Москве о том инциденту остали без одговора.

Захарова је нагласила да НАТО затвара очи на турско нарушавање суверенитета Сирије.

„Севеноатлантска Алијанса и њене чланице, руководећи се пословичном блоковском солидарношћу, може се рећи да прикривају делатност Турске на северу Сирије, затварају очи на очигледно Анкарино кршење суверенитета ове земље. Ми смо више пута говорили о том проблему, о затварању турско-сиријске границе, као важном фактору стабилности ситуације у Сирији“, рекла је она.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут