Налазите се на страници > Почетна > Блог > Финци не желе у НАТО

Финци не желе у НАТО

31-01-2016 01:27:56 | | / vostok.rs |


Свега 27 одсто Финаца подржава улазак своје земље у НАТО, показују истраживања јавног мњења. Иако финске власти припремају званичну процену могућих последица уласка земљу у Северноатлантску алијансу, доцент Универзитета у Хелсинкију Јохан Бекман сматра да је могућност да Финска уђе у НАТО веома мала.`

За састављање процене именована су четири стручњака, међу којима је и бивши амбасадор те земље у Русији Рене Ниберг. Претпоставља се да ће процена могућег уласка Финске у НАТО бити готова већ на пролеће.

Према речима доцента Универзитета у Хелсинкију Јохана Бекмана, без обзира на став финских власти, популарност НАТО-а међу обичним Финцима веома је мала.

„Наравно, намеће се питање због чега је створена оваква група? Мислим да је то резултат притиска пре свега САД и група које пропагирају њихове интересе у Финској. Популарност НАТО-а међу Финцима веома је ниска, без обзира на то што Финска, као и многе друге земље, у овом тренутку сарађујe с НАТО-ом. Последњи подаци показују да само 27 одсто Финаца навија за чланство у НАТО-у. Остали овакав корак не подржавају“, рекао је Бекман за Спутњик.

Он је навео да су међу стручњацима који треба да процене могуће последице ступања Финске у НАТО и они који се залажу против тога.

„Видео сам списак стручњака који треба да припреме процену могућности ступања у НАТО и ризика који прете Финској од чланства у Алијанси. Свакако има људи који су већ раније објавили шта ће бити боље ако се Финска буде држала подаље од чланства у овој организацији. То је, на пример, бивши амбасадор у Русији и Немачкој Рене Ниберг. Он је недавно изјавио да Финска и Шведска треба да остану изван НАТО-а“, навео је Бекман.

Он је додао да је уверен да Финска неће одустати од свог неутралног статуса.

„Земља у овом тренутку има добру, конструктивну спољну политику засновану на неутралности, тако да је ово нереална варијанта. Уверен сам да Финска никада неће бити чланица НАТО-а. Постављати то питање је једноставно апсурдно“, закључио је Бекман.