САД смишљено ујединиле опозицију у Сирији с терористима ДАЕШ-а

30-01-2016 12:37:15 | | / vostok.rs |

Главни у осмишљавању Асадовог свргавања, према мишљењу Адамса, јесте бивши амбасадор САД у Сирији Роберт Форд, који је блиско сарађивао с такозваним умереним устаницима.

Касније, наставља аутор, пронађени су докази да је „благотворна помоћ Вашингтона на крају стизала џихадистичким организацијама“, што је приморало Форда да призна да се највећи део сиријске опозиције од почетка борио заједно с ДАЕШ-ом и Ал Каидом.

Аналитичар такође подсећа да је бивши руководилац војне обавештајне службе САД Мајкл Флинт у једном интервјуу прошле године признао да је уједињење с исламистима била „смишљена одлука“ Обамине администрације.


„Треба ли се чудити што је Сирија дошла до овог катастрофалног стања када су стотине хиљада људи погинуле у рату?“, закључује Макадамс.

Бела кућа је од самог почетка сукоба у Сирији знала да они који распирују грађански рат у тој земљи никада нису били „умерени“ или „демократе“. Зближавање са џихадистима било је „смишљена“ одлука Обамине администрације чији је циљ био свргавање сиријског председника Башара ел Асада, сматра Денијел Макадамс, извршни директор Института Рона Пола.

„У складу с документима војне обавештајне службе из 2012. године, администрација америчког председника Барака Обаме је била информисана да су салафити, Муслиманска браћа и Ал Каида били главни покретачи побуњеника у Сирији“, пише аналитичар.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут