Кирил: Свеправославни сабор биће одржан на Криту

28-01-2016 10:34:48 | | / vostok.rs |


Поглавари свих 15 помесних православних цркава признају као канонску у Украјини само Украјинску православну цркву Московске патријаршије на челу с митрополитом Онуфријем, изјавио је патријарх московски и целе Руси Кирил.

„Ту смутњу и тај раскол неће подржати православни свет... Друга порука Украјини патријарха помесних цркава данас не постоји“ - рекао је руски патријарх по завршетку боравка у Шамбезију поред Женеве, где је одржан скуп поглавара помесних православних цркава у функцији припрема Свеправославног сабора.

Постоји само један пут за превазилажење раскола - то су „преговори и постизање резултата на основу светих канона“ - казао је патријарх Кирил. Он је истакао да „у Украјини постоји једина православна црква коју признају све православне цркве - Украјинска православна црква“. „Зато, ако људи желе да буду са Васељенским православљем, они треба да се уједине се Украјинском православном црквом на основу канона који постоје у Васељенском православљу - рекао је он. - Други пут не постоји“.

По његовим речима, на Сабору неће бити разматрана „украјинска тема“, неће се разматрати могућност давања аутокефалности или „легализације раскола“, и то је потврдио и патријарх Вартоломеј (поглавар Цариградске патријаршије, Васељенски патријарх). Он (Вартоломеј) је директно рекао да ни током сабора, ни после неће бити никаквих покушаја да се легализује раскол или да се једнострано некоме да аутокефалност“.




У Шамбезију се налази Православни центар Цариградске патријаршије.

На позив предстојатеља Цариградске патријаршије, васељенског патријарха Вартоломеја I Сабор требало је да се одржи ове године у Истанбулу (бившем Константинопољу), али је то отежано због политичких догађаја.

Патријарх Кирил је изјавио да ће Свеправославни сабор бити одржан на грчком острву Крит.

Припреме за одржавање Свеправославног сабора трају с прекидима од септембра 1961. године. Тај догађај може бити историјски за цео православни свет. На Свеправославни сабор треба да дођу по 24 архијереја из сваке православне цркве.

У диптиху РПЦ помесних или аутокефалних православних цркава - независних једних од других, али везаних литургијским општењем - на свету има 15: Цариградска (Турска), Александријска (Египат), Антиохијска (Сирија), Јерусалимска, Грузијска, Србска, Румунска, Бугарска, Кипарска, Грчка (Грчка), Албанска, Пољска, Православна Црква чешких земаља и Словачке и Православна црква у Америци.

Међу њима је највећа Руска православна црква, која има најмање 50 милиона верника.

Последњи Свеправославни сабор који признаје РПЦ одржан је у VIII веку.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут