Корупција у Украјини шокирала Европљане

28-01-2016 10:08:02 | | / vostok.rs |


Украјинска економија је у жалосном стању, без обзира на Споразум о зони слободне трговине Украјине и земаља Европске уније који би Кијеву могао да омогући да се приближи европским стандардима, пише аустријски лист „Виртшафтс блат“.

Као главне узроке за низак ниво украјинске економије аутор наводи корупцију, све више случајева подмићивања и проширену праксу избегавања пореза.

Како пише аустријски лист, овакав развој догађаја европске компаније доводи у стање шока.

Аутор чланка наводи да је амбасадор ЕУ у Кијеву Јан Томбински уверен да ће промене у Украјини почети да се дешавају за најмање две године, а пољски политичар Кшиштоф Квјатковски изазвао је шок када је саопштио податке о украјинском извозу и порезима.

„Експерти су били крајње зачуђени извозним цифрама у Украјини. Они су открили да 97 процената украјинског извоза не иде у земље којима је намењен, него у ’порески рај‘. То доводи до повећања извоза и смањења прихода од пореза“, рекао је Квјатковски.

„Виртшафтс блат“ наводи податке које је представио директор управе европског финансијског конгломерата БНП Парибас за Украјину и Казахстан Доминик Мењу, који наводи да је 98 одсто америчких компанија убеђено да је „корупција у Украјини веома распрострањена“.

Највише је корупцији изложена сфера правосуђа и тужилаштва, сматрају представници америчких фирми.

Лист такође наводи да је за последње две године Украјина доживела најјачи пад економије — 2014. године БДП те земље смањен је за 7,5 одсто, док је прошле године пао за још 11 одсто.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут