Нема нико јачи, „делфини" нови-стари шампиони Европе

23-01-2016 07:34:47 | | / vostok.rs |

Србија - Црна Гора 10:8 (1:3, 2:1, 3:2, 4:2). Репрезентација Србије освојила је златну медаљу на Европском првенству у ватерполу, након што је у великом финалу савладала Црну Гору са 10:8. Треће узастопно злато за српске ватерполисте на шампионатима старог континента.


Дуги низ година су ватерполисти Србије доминирали базенима широм Европе и света. Данас су наставили са супериорним играма, али овај пут су то урадили у Београду, пред својим народом.

Репрезентација Србије је освојила злато на Европском првенству, треће за редом, након што је у финалу савладала Црну Гору са 10:8.

Додуше, велико финале је било драматично, пошто је Црна Гора одиграла одличан меч, водила већи део меча, али су момци Дејана Савића, када је било најпотребније, одиграли храбро, одважно и преломили меч у последњој четвртини.



Можда је неко и посумњао, али, најважније, нису они... Нису поклекли нити једног трена, већ су својом, препознатљивом игром, преокренули резултат и на крају славили против великог ривала.

Србија је у препуној Комбанк арени пред 16.000 гледалаца, што је нови европски рекорд, победили великог ривала и постала по седми пут првак Старог континента. Ватерполо класик обиловао је са пуно велике борбе, неизвесности и сјајних потеза, али су изабраници Дејана Савића у четвртој деоници сломили отпор гостију и приграбили пехар шампиона.

Ватерполисти Црне Горе боље су отворили дуел, искористили своја прва два напада преко Вукчевића и Ивовића, док је Србија имала проблема у реализацији са играчем више. Алексић је смањио предност, али су гости и из трећег ударца били ефикасни за 3:1, стрелац Никола Јановић.

Брзо су србски играчи заборавили нервозну деоницу, па су за само минут игре дошли до егала (3:3). Разбранио се голман Митровић, али Србија је опет лоше користила играча више, па чак и два.

Пречка и статива спречиле су Србију да преокрене, што је Црна Гора знала да казни на супротној страни голом бившег ватерполисте Паризана Радовића, за минимално вођсто после првог полувремена (4:3).

У наставку се борба још више распламсала, играло се веома чврсто са обе стране, Дарко Бргуљан није допуштао Србији да преокрене резултат, па се уочи последњих осам минута отишло са егалом (6:6).

Бранилац трофеја коначно је успео да преокрене и поведе први пут на мечу седам минута пре краја новим другим голом Ћука, а Црна Гора је све теже тражила пут за мрежи.

Чинило се да је Србија завршила посао када је повела 9:6, али овај дуел није могао да прође без драме. Црногорци су се вратили из “мртвих” са два брза поготка, али је Алексић ставио тачку на тријумф “делфина” и славље је могло да почне.

Србија: Г. Пијетловић, Мандић 1, Гоцић, Ранђеловић, Ћук 2, Д. Пијетловић 1, Никић, Алексић 2, Јакшић 1, Филиповић 1, Прлаиновић 2, С. Митровић, Б. Митровић.

Црна Гора: Лазовић, Др. Бргуљан, Пасковић, Петровић, Да. Бргуљан 2, Радовић 2, М. Јановић, Н. Јановић 2, Ивовић 1, Мишић, Вукчевић 1, Јокић, Шћепановић.