Патријарх Кирил: У Украјини заузето 30 храмова

23-01-2016 02:25:32 | | / vostok.rs |


Патријарх Московски и целе Русије Кирил забринут је због размера прогона Украјинске православне цркве Московске патријаршије у Украјини.

„Сада је насилно заузето више од 30 храмова Украјинске православне цркве, а на десетине се налазе под претњом напада расколника и националиста који то објашњавају као, наводно, добровољни прелазак верника у тзв. Кијевски патријархат“, изјавио је руски патријарх Кирил, говорећи на састанку представника Православних цркава у Шамбези (Швајцарска), посвећеном припремама Свеправославног сабора, саопштила је прес-служба руске Патријаршије.

„У ствари, ово је прави криминал: изводе га групе које немају никакве везе са заједницом и уз помоћ власти фалсификују уставна документа, заузимају храмове са снагама милитаната-националиста, док заједницу храма, заједно са свештеницима, избацују на улицу“, констатовао је он.

Према речима представника Руске православне цркве, протерани из храмова канонске цркве добијају у свим судским процесима, „али расколници и њихове полуразбојничке наоружане формације игноришу одлуке суда“.

Патријарх србски Иринеј допутовао је у Женеву, где ће учествовати у Сабрању поглавара православних цркава, које ће у Православном центру Васељенске патријаршије у женевском предграђу Шамбези трајати до 28. јануара, саопштила је СПЦ.

У делегацији СПЦ je и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а на Сабору учествује и делегација Српске православне цркве са патријархом Иринејом на челу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут