Америка страхује од ширења ДАЕШ–а у Либију

17-01-2016 12:42:40 | | / vostok.rs |


Терористичка организација ДАЕШ је изгубила део својих позиција у Сирији и Ираку, али је истовремено појачала активност у Либији. Све веће присуство џихадиста у тој земљи брине представнике америчке обавештајне службе.

„ДАЕШ би ускоро могао да заузме велике територије у Либији. Организација наставља да шири свој утицај у тој земљи и осваја нове територије. У Либији се окупљају страни борци који желе да ступе у одреде ДАЕШ–а. Нећу бити зачуђен ако одједном видимо да су џихадисти заузели знатан део територије те земље“, изјавио је бивши први заменик директора ЦИА Мајкл Морел.

Према мишљењу председника Асоцијације за међународна стратешка истраживања Грегорија Коплија, ДАЕШ покушава да нађе замену за изгубљени извор прихода од сиријске и ирачке нафте.

„ДАЕШ је такође забринут што је изгубио знатан део територија које је контролисао, што га је учинило мање функционалним. Пре или касније џихадисти ће морати да освоје нову територију. Мислим да сада разматрају могућност да то учине у Либији“, рекао је Морел.

Главно упориште ДАЕШ–а у Либији је град Сирт на обали Средоземног мора. Он се налази на свега неколико стотина километара од јужних граница Европе.

У протеклих годину дана број терориста тамо је знатно порастао. Сада они покушавају да успоставе контролу над профитним нафтним извориштима, као и над градовима средоземног приобаља.

Либијска армија је упућена да штити највеће извориште нафте које се налази на југоистоку Сирта.

Уредник портала „Пан Африкан њуз вајер“ Абајоми Азикиве сматра да властима у Либији неће бити лако да зауставе продор ДАЕШ–ових снага у земљу, јер борба за власт у тој земљи и даље траје.

„Многи борци су побегли из сиријских и ирачких области, у којима су извођене интензивне ваздушне и копнене операције“, каже он.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут