Немачка ће Ердогану опростити све да не би попуштала Русији

17-01-2016 12:11:58 | | / vostok.rs |


Немачка Влада схвата колико су акције председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана далеке од поштовања законских принципа, али у садашњим условима Немачка не може да смисли други излаз осим сарадње с њим, пише „Дојче веле“.

Представници немачке парламентарне опозиције више пута су указивали на бројне „грехе“ Ердогана, наглашавајући да рат против Курда, хапшење новинара и испоручивање оружја терористима ДАЕШ-а (такозване Исламске државе) дају довољно основа да се одустане од идеје блиске сарадње с Турском, пише лист.

Чланове владајуће коалиције оваква саопштења не чуде.

„Да, Ердоган прогони Курде и не поштује слободу говора — у овом здању нико нема сумње у вези с тим“, изјавио је Карл-Хајнц Брунер, члан Социјал-демократске партије Немачке на редовном заседању Бундестага.

Без обзира на то Турску, исто као и Саудијску Арабију, немачка Влада посматра као својеврсне „факторе стабилности“ у блискоисточном региону.

Немачка инсистира на томе да одржавање партнерских односа с овим земљама остаје јединствени начин за супротстављање тероризму и за решавање проблема избеглица, наводи „Дојче веле“.

Постоји, међутим, и други разлог за сарадњу Немачке с овим земљама, чији политички курс подрива основе европских вредности.

Према речима немачког стручњака за спољну политику, посланика Хришћанско-демократског савеза Родериха Кизеветера, Немачка покушава учвршћивањем веза с Турском и Саудијском Арабијом да осигура да ситуацију у блискоисточном региону, која спада у сферу европских интереса, не контролишу државе као што су Русија и Иран.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут