Медведев: Могућ даљи пад цена нафте

15-01-2016 03:05:52 | | / vostok.rs |


Руски премијер Дмитриј Медведев није искључио могућност даљег пада цена нафте и навео је да појава нових играча на тржишту, пре свега Ирана, ствара ризике да се то деси.

„Није искључено да ће проблеми остати и надаље, није искључен даљи пад цена нафте. Појава нових играча на тржишту, таквих као што је Иран, ствара додатне ризике за цене нафте. Али, може бити да ће бити и одскакања. Утолико пре морамо да будемо спремни за било који развој ситуације“, рекао је Медведев на саветовању о буџету.

Драматичне промене цена нафте последњих дана стварају озбиљне ризике за пуњење буџета Русије, рекао је Медведев.

Руски премијер је подсетио да је државни буџет заснован на средњој годишњој цени нафте од 50 долара за барел, те су се цене приликом израчунавања буџета налазиле на том нивоу и одговарајућа прогноза је изгледала потпуно реалистично. „Драматично кретање цена нафте које видимо последњих недеља, а нарочито последних дана, ствара веома озбиљне ризике за пуњење буџета", рекао је Медведев.

Према његовим речима, буџетски расходи ће морати да буду суштински смањени, а многи пројекти ће морати да буду обустављени.

„Гледаћемо које је расходе потребно смањити, али овога пута, нажалост, суштински смањити, не онако како смо радили донедавно. Од неких ћемо пројеката једноставно морати да одустанемо или да их одложимо за неке касније рокове“, рекао је Медведев и додао да је министарствима и другим надлежним установама наложио да доставе предлоге о умањивању расхода и броја службеника државног апарата.

У среду је министар финансија Антон Силуанов саопштио да је Влада Русије већ почела да припрема своје предлоге о смањивању расхода за 10 одсто. Предлози о корекцији руског буџета за 2016. годину требало би да буду готови до краја првог квартала.