Захарова: Сусрет Лаврова и Керија следеће седмице

14-01-2016 04:23:27 | | / vostok.rs |


Међу ухапшеним руским држављанима у Турској, који су повезани са терористичким нападом у Истанбулу, јесу и Ајдар Сулејманов који се у Русији терети за сарадњу са терористима ДАЕШ-а, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Након што смо добили информацију о томе ко је ухапшен у Турској, много тога је постало јасније, између осталог, и зашто су тројица ухапшених одбила да се сретну са представницима руске амбасаде“, рекла је она.

Према њеним речима, власти Татарстана су 10. августа 2015. оптужили Сулејманова због сарадње са ДАЕШ-ом, као и због врбовања терориста.



Турске безбедносне службе имале су ту информацију приликом хапшења држављана Русије, додала је Захарова.

Први сусрет шефова дипломатија Русије и САД Сергеја Лаврова и Џона Керија у 2016. години планиран је за следећу недељу, рекла је она.

„Могу да потврдим информацију коју су пренели поједини медији да је сусрет Лаврова и Керија планиран за следећу седмицу“, рекла је она иако није прецизирала тачан датум састанка.

Оптужбе Турске – прљава игра

Оптужбе о масовним убиствима жене и деце у Сирији приликом бомбардовања од стране Руске авијације су прљава игра турских власти, рекла је Захарова.

„Поражавајуће је да се руководство Турске спустило на такав ниво да прибегава прљавим играма оптужујући Русију за масовно убиство деце, жене и старијих људи у Сирији“, оценила је Захарова и додала да све личи на реторику која се користила још пре 70 година по принципу „што је лаж страшнија – то је лакше у њу поверовати“.

Према њеним речима, Турска подржавајући терористичке и екстремистичке групе у Сирији спроводи сопствене коњунктурне интересе, а то се огледа и у покушајима да кроз борбу са ДАЕШ-ом измени етничку конфигурацију на северу земље.

„Москва одуђује такву деструктивну политику која води ка даљој ескалацији тензиија у региону и позива на конструктивни дијалог у оквиру међународних напора“, нагласила је она.

Кијев да казни одговорне за „погубљење“ пилота

Москва је позвала украјинске власти да казне одговорне за имитацију погубљења руског пилота у ноћном клубу у Кијеву, изјавила је Захарова.

„То је доказ да је у Украјини све присутнија веома агресивна русофобија која поприма богохулну и нељудску форму, а у одређеној мери прераста и у пропаганду тероризма“, рекла је она.

Захарова је позвала Кијев да предузме све мере како се слични инциденти не би поновили у будућности.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут