Одговор Москве на Ердоганову оптужбу о патуљастој држави у Сирији

14-01-2016 11:57:56 | | / vostok.rs |


Министарство иностраних послова Русије објавило је званичан коментар на изјаву председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана о намери Руске Федерације да створи посебну државу на територији Сирије.

Изјава турског председника Реџепа Тајипа Ердогана о намери Русије да створи посебну државу на територији Сирије је апсурдна, оценило је у среду руско Министарство иностраних послова.

„Ова изјава изгледа апсурдно онима који пажљиво прате доследност руског става о јединству и територијалној целовитости Сирије“, наведено је у саопштењу Министарства, објављеном на његовој званичној страници на Фејсбуку.

У саопштењу се такође наводи да руске власти стално наглашавају потребу да се очувају јединство и територијална целовитост Сирије, али да то турска страна из неког разлога није приметила.

Министарство иностраних послова Русије је тим поводом прикупило званичне изјаве руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, а главне речи које турске власти нису уочиле издвојило је великим словима.

„Понављамо специјално за турско руководство: Русија се доследно залаже за очување СУВЕРЕНИТЕТА, ЈЕДИНСТВА И ТЕРИТОРИЈАЛНЕ ЦЕЛОВИТОСТИ Сирије“, пише у званичном коментару Министарства иностраних послова Русије.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган раније је оптужио Русију да покушава да створи патуљасту државу у Сирији, у области северне провинције Латакија, како би одатле могла да напада Туркмене.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут