Девети међунaродни филмски и музички фестивaл „Кустендорф“

11-01-2016 05:33:02 | | / vostok.rs |


Девети међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“, који ће бити одржан од 22. до 27. јануара у Дрвенграду на Мокрој Гори, угостиће прослављене ауторе, глумце и музичаре, као и бројне младе филмске ауторе и друге еминентне госте из свијета филма.

Министар кутуре и информисања Србије Иван Тасовац, чије је министарство покровитељ фестивала, рекао је да је „Кустендорф“ јединствен не само у Србији и региону, него и у Европи и у свијету.

„`Кустендорф` представља сентиментално путовање у будућност, зато што је то једино место где се млади аутори сусрећу са својим идолима и могу да прикажу оно што раде, али и место где се највећи филмски ствараоци нашег времена сусрећу са младим ауторима и могу да предвиде у ком правцу ће ићи њихов уметнички рад и поставити основе будућности и филма и културу у јединственом амбијенту“, рекао је Тасовац на заједничкој конференцији за новинаре са режисером и оснивачен овог фестивала Емиром Кустурицом.

Кустурица је најавио да ће у такмичарском програму фестивала учествовати 17 филмова младих режисера из Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине, Русије, Србије и Шпаније.

Он је рекао да ће се ови филмови, који су изабрани међу 400 пријављених, такмичити за „Златно“, „Сребрно“ и „Бронзано јаје“, а селектор такмичарског програма је Дуња Кустурица.

„Ово ће бити најплоднија година са србским филмовима у конкуренцији младих. Највећи број добрих филмова виђених у селекцији долази из Србије“, рекао је Кустурица.

Међународни жири чине филмски продуцент и аутор документарних филмова из Етиопије Мажида Абди и филмски продуцент из Аргентине Хозе Ибањез.

Награду за најбољу фотографију „Вилко Филач“ додијелиће директор фотографије из Француске Дијан Баратје и шведски директор фотографије мађарског поријекла Иштван Борбаш.

Кустурица је навео да ће у оквиру програма „Савремене тенденције“ бити одржане филмске радионице и приказано пет филмова из прошлогодишње продукције – „Дипан“ прошлогодишњег добитника канске „Златне палме“ режисера Жака Одијара, „Благо“ Корнелијуа Порумбојуа, „Планине могу да оду“ Ђијеа Жангкеа и „Прича над причама“ Матеа Гаронеа, приказаних у Кану.

Пети филм који ће бити приказан је „Бланка“ јапанског режисера Кокија Хасеија, младог јапанског аутора, који је освојио двије награде на претходном Венецијанском фестивалу, а претходно је освојио награду на „Кустендорфу“.

„Скупити дјецу из читавог свијета, довести их на једно брдо, гдје је раније заправо била недођија, а сада већ постоји институција клутуре, мислим да је то част Србије и није питање само онога који је то замислио, већ и оног ко то већ девети пут понавља“, рекао је Кустурица.

Он је најавио да ће у оквиру програма „Ретроспектива великана“ бити приказани филмови Жака Одијара, а посебан сегмент програма биће посвећен раду преминулог њемачког продуцента Карла Баумгартнера, који је радио на филмовима „Андерграунд“ и „Црна мачка, бели мачор“.

У оквиру музичког програма ће наступити јерменска реге и ска атракција „Реинкарнејшн“ и молдавски трубач Адам Стинга, као и србски рок састави „Партибрејкерси“, који ће концерт имати 24. јануара и „Коља и Гробовласници“, који наступају 23. јануара.

Упитан шта ће ове године бити перформанс на отварању фестивала, Кустурица је рекао да се двоуми између постављања руских ракета и огромног броја гусака, које су мотив на плакату за овогодишњи фестивал.

„Недавно сам био у Русији и спомињао сам неке ракете, а када сам сам се вратио наишао сам на неразумијевање и сада се двоумим између идеје да постављање тих ракета буде тај перформанс. Међутим, моја жена инсистира да то буде на нашем балкону. Ствар се искомпликовала пошто дио балкона није легализован. Тако да ћемо нешто да смислимо између огромног броја гусака и ракета које стижу, али нису лансиране“, рекао је Кустурица.

Када је ријеч о плакату за овогодишњи фестивал, Кустурица је рекао да су мотив гуске, које представљају глорификацију постојаности, јер кажу да гусан за свог вијека никад не превари своју гуску.