Немачка неће опростити Меркеловој понављање догађаја из Келна

10-01-2016 03:11:24 | | / vostok.rs |


Одлука немачке канцеларке Ангеле Меркел да пружи уточиште за више од милион миграната из земаља Блиског истока и Северне Африке изазвала је дубоки раскол у немачком друштву. Ситуацију су додатно погоршали масовни напади на жене у Келну у новогодишњој ноћи, пише „Фајненшел тајмс“.

Део одговорности за оно што се догодило у Келну сноси градска полиција, чији је шеф већ смењен.

Не треба, међутим, негирати ни друге, важније аспекте овог проблема, који влада Меркелове и даље покушава да пренебрегне.

Реч је, пре свега, о чињеници да су огромну већину нападача чинили грађани земаља Африке и Блиског истока. То изазива страховање у вези с тим колико чврсто имигранти могу да буду интегрисани у немачко друштво.

И ово питање постаје све озбиљније јер прилив избеглица које траже уточиште у овој земљи расте из дана у дан, наводи аутор чланка.

Немачка влада не може да иде на компромис и да прећуткује злочине, независно од расе, националне или религиозне припадности преступника.

Нешто слично је покушавала да предузме и Велика Британија када су градске власти радије прећуткивале тему насиља над децом које је извршила пакистанска банда како не би потпиривале сукобе на националној основи, наглашава лист.

У случају напада у Келну догодила се слична ситуација, немачка полиција и државни медији су веома споро и дозирано објављивали информације о догађајима, трудећи се да не изазивају негативне емоције према мигрантима.

Немачка влада не може вечно да ужива у благородности циљева своје миграционе политике и дужна је озбиљно да се замисли над решавањем кризе до које је довела.

Не тако давно Меркелова је изразила забринутост због тога што интеграција имиграната у земљи практично не постоји. Она је навела да концепција мултикултурализма, према којој људи разних националности могу да живе у одвојеним заједницама, никако се не прожимајући једни с другима, представља велику заблуду.

Политика „отворених врата“ Меркелове неће имати шансе све док не буду предузете мере за јачање интеграције избеглица које ће помоћи да се смањи деликвенција међу мигрантима.

„Немачка и њена канцеларка неће моћи да преживе још један Келн“, закључује лист.