Америци фале носачи авиона за решавање глобалних проблема

10-01-2016 10:03:48 | | / vostok.rs |


Америчка флота ће се у 2016. години суочити с озбиљним недостатком носача авиона у Азијско-пацифичком региону и на Блиском истоку, пише „Нешенел интерест“.

Због недостатка потребног броја бродова биће угрожена пре свега војна кампања САД у Сирији против терориста ДАЕШ-а (такозване Исламске државе), као и операција америчке Војне морнарице у Јужном кинеском мору, наводи лист.

Последњих година, према одлуци Пентагона, број носача авиона смањен је на десет, док према америчким законима флота треба да располаже са 11 бродова — 2013. Конгрес САД је уважио молбу војног руководства о уклањању с листе наоружања носача авиона „Ентерпрајз“, који је у флоти био више од пола века.

„Ентерпрајз“ је жртвован у корист брода „Џералд Р. Форд“, који је требало да почне да се користи од 2016. године.

„Очекивало се да ће период у којем флота располаже са десет носача авиона трајати 14 месеци, али сада је тај прекид повећан на осам година због додатних испитивања издржљивости брода, која су унета у припремни период“, рекао је листу „Нејви тајмс“ аналитичар Центра за стратешке и буџетске процене Брајан Кларк.

Проблем је у томе што америчка војна морнарица сада има премало носача авиона да би могла да испуњава своје глобалне обавезе, пише „Нешенел интерест“.

„Очигледно је да је смањивање броја носача авиона у флоти са 16 на мање од 12 бродова после Хладног рата било грешка. Америчкој флоти је потребно најмање 16 носача авиона“, закључује „Нешенел интерест“.