Украјинска влада би могла да падне ове године

08-01-2016 08:57:31 | | / vostok.rs |


Влада Украјине пуца по шавовима јер је раздиру унутрашње препирке, док земљом управљају олигарси. А пошто се побољшање ситуације не назире, многи не верују да ће кијевске власти успети да се одрже дуже од још неколико месеци, пише Франкфуртер алемајне цајтунг.

Две године после „Евромајдана“ ситуација у Украјини се није побољшала, наводи лист. Бивши председник Виктор Јанукович, који је био оптужен за све несреће, прогнан је, али чини се да је земља далеко од изласка из кризе.

Лист упозорава да украјински олигарси настављају да скупљају снагу, финансирају приватне армије, а ако нису задовољни неким законом, шаљу наоружане групе да окупирају фабрике.

Украјинског министра Арсенија Јацењука редовно оптужују да ради у дослуху с криминалним структурама и спекулантима.

У све већем метежу свако наводи воду на своју воденицу, пише аутор.

Принцип мирног решавања несугласица трајао је само годину дана, пре него што је партија Јулије Тимошенко затражила одржавање нових избора. А бивши председник Грузије Михаил Сакашвили ће се вероватно потрудити да искористи сопствену „антикорупционашку“ кампању како би се нашао на челу владе, пише лист.

„Многи грађани који су протестовали на Мајдану за реформе у земљи страхују да би све могло да се заврши исто као и после ’наранџасте револуције’ 2004. године – земља ће огрезнути у блату старог система“, пише у тексту.

Економија Украјине, која је потпуно зависна од милијарди које јој даје Међународни монетарни фонд, пала је прошле године за 10 одсто.

Најгоре Украјину тек чека, а политичка нестабилност је последње што та земља може да дозволи себи у овој ситуацији, сматра аутор.

Према његовом мишљењу, ако Запад жели да његов новац престане да се троши узалуд, биће принуђен да појача свој притисак на Кијев.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут