Пољској „руска претња“ служи да ојача војску на рачун НАТО-а

08-01-2016 08:53:04 | | / vostok.rs |


Громогласне тврдње Варшаве да је под претњом која долази из Русије, ничим нису поткпрепљене. У стварности Пољска покушава да размести војску НАТО-а на својој територији на туђ рачун, пише амерички стручњак за безбедност Даг Бендоу.

Пољска тежи да на својој територији размести војску НАТО-а, због чега говори о „руској претњи“, док остале европске земље Русију не доживљавају на тај начин, пише бивши специјални помоћник председника САД Роналда Регана у тексту за Нешенел интерест.

Као домаћин самита НАТО-а 2016, Пољска је јасно дала до знања свима да је њен главни циљ да се у неколико наредних месеци изврши притисак на чланице Алијансе да јој пруже војну помоћ.

Пољска влада је објавила да ће се светски лидери окупити у јулу ове године у Варшави да би размотрили како да се „најефикасније боре против претњи“, a главна од њих је „агресивна Русија“.

Сада пољске власти захтевају размештање војске НАТО-а на својој територији и чак ће покушати да закључе споразум с Великом Британијом.

У замену за то Пољаци обећавају да ће допринети „ограничавању прилива миграната у Британију“, пише Даг Бендоу.

У међувремену, већина држава-чланица НАТО-а у Европи смањује војне буџете. Нико не може озбиљно да очекује да ће Данска, Италија или Шпанија омогућити стално присуство војске Алијансе у Пољској.

Немачка је такође јавно одбацила ову идеју, исто као и Грчка и Хрватска.

Само Велика Британија и Француска остају реални кандидати, али обе државе су недавно врло нерадо прекинуле смањивање војних буџета.

Остају само САД, које ће Пољска наговарати да „наставе да штите континент који не увиђа велику неопходност да се штити“, наводи политиколог.

Европске чланице НАТО-а, изузев Естоније, Грчке и Пољске, не троше чак ни два одсто БДП-а које су чланице Алијансе дужне да издвајају за војне расходе.

„Два процента није много ако верујете да је ваша земља под претњом ауторитарне, агресивне силе. А Пољска и даље себе сматра незаштићеним источним ободом НАТО-а и гласно изражава страх од ’руске претње’. Не желећи да се у то упушта самостално, Пољска захтева да друге чланице НАТО-а покажу да испуњавају обавезу да се брину о заштити“, наводи аутор.

Подразумева се да „руска претња“ није тако велика као што Пољска жели да представи. Без обзира на забринутост Варшаве поводом „Централне и Источне Европе“, од Русије нема никакве реалне претње том региону и нико чак не може ни да замисли „препород Црвене армије која је кренула ка Црној Гори“. Пољска је, заправо, потпуно безбедна, сматра амерички политиколог.

Према мишљењу аутора, за Европу је дошло време да се самостално брине о својој безбедности, а не да се ослања на САД и на новац америчких пореских обвезника.

Оправданост НАТО-а као савеза, у којем су главне биле САД, нестала је још пре неколико година. Сада је дошло време да се формира другачија војна алијанса која би навела Европу да улаже у своју безбедност, као што сада у њу улажу САД.

„Пољска хоће да направи посао, размештајући војску НАТО-а на својој територији. Вашингтон мора да покаће да без обзира на оно што желе друге земље, Американци неће у томе учествовати“, пише Даг Бендоу.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут