Путинова божићна честитка

08-01-2016 07:28:27 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин честитао је Божић православним хришћанима и свим грађанима Русије који славе овај празник, пренела је прес-служба шефа државе.

Председник Владимир Путин ненајављено је присуствовао литургији у малој цркви у селу Тургиново у Тверској области.


Први човек Русије остао је веран обичају да на Божић посети неку од месних цркава. Без најаве је са невеликом пратњом, на изненађење окупљених верника и свештенства дошао на службу у Тургиново. Литургији у овом месту, где су 1911. године крштени његови родитељи, присуствовао је и 2011. године. По уласку у храм заузео је прво слободно место међу сеоском децом, која су са родитељима учествовала у божићном богослужењу.

„Овај празник нам дарује радосно расположење, буди најсветлија осећања и мисли. Уједињује нас око идеала добра, љубави и милосрђа. Ове неизмерне драгоцености играју посебну улогу у историји Русије, током векова су духовни и морални стубови друштва“, навео је Путин у честитки.

Он је нагласио да Руска православна црква и друге хришћанске конфесије Русије данас настављају традицију одговорног служења, помажу људима да пронађу веру, јачају их на животном путу.

Председник је такође навео улогу хришћанских конфесија у Русији у васпитавању младих генерација, учвршћивању институције породице, материнства и детињства, хармонизације међунационалних и међурелигијских односа.

Према његовим речима, тако велики, озбиљан рад заслужује дубоко, искрено поштовање.

„Желим православним хришћанима, свим грађанима Русије који славе рођење Христово, срећу, мир и успех у добрим делима“, додао је Путин.