Патријарх Кирил: Молим се да престану ратови

07-01-2016 08:56:07 | | / vostok.rs |


Божићна литургија одржана је у Храму Христа Спаситеља у Москви, а служиио ју је патријарх московски и целе Русије Кирил.

Богослужењу је присуствовао руски премијер Дмитриј Медведев. Руски председник Владимир Путин присуствовао је служби у Покровском храму у селу Тургиново у Тверској области.

У храму, украшеном белим цвећем и јеловим гранчицама, биле су окупљене хиљаде људи.

Oбраћајући се телевизијским гледаоцима у живом преносу уочи богослужења патријарх Kирил је указао на то да с рођењем Христа мир међу људима постаје „циљ и датост".

„Понекад смо у веома опасним свађама с људима који су способни да донесу истинску несрећу, патњу, а понекад се те свађе завршавају катастрофом. Свако од нас је пре свега дужан, одговарајући на долазак Спаситеља на свет, да се труди да се мири с нашим непријатељима, да разумно гради односе тако да мир наступи уместо свађе", рекао је он.

Тада ће, према речима патријарха, бити више светлости и мира не само у породицама, него и у животу народа, држава, на нашој планети. Он је пожелео свима да пронађу мир у срцу и у међусобним односима.

„Молим се за то да престану ратови и међусобне борбе и да мир Божји дође до свих нас", додао је патријарх Кирил.

Свечане литургије одржане су данас у неколико стотина православних храмова у Москви и у десетинама хиљада цркава Московске патријаршије широм света. Божић по јулијанском календару обележавају и Србска, Грузијска, Јерусалимска и Пољска црква.