Русија САД не сматра непријатељем него претњом светском миру

06-01-2016 07:24:11 | | / vostok.rs |


Русија у својој новој стратегији националне безбедности Сједињене Америчке Државе не назива непријатељем, него објективно процењује претње америчке политике Европи и целом свету, изјавила је председница Комитета Државне думе Русије за безбедност и борбу против корупције Ирина Јарова.

У понедељак је представник Пентагона Џеф Дејвис, коментаришући нову руску стратегију, изјавио да Русија не треба САД да сматра претњом.

„Русија у својој националној доктрини никога не означава као непријатеља, него објективно процењује претње америчке политике која је опасна и за Европу и за Русију, а и за цео свет“, рекла је Јарова.

Према њеном мишљењу, САД се не гнушају лажних оптужби, свргавања власти, војне и економске агресије.

„Таква америчка забава је и узрок хуманитарне катастрофе с мигрантима с Истока који иду у Европу. То што су САД на исти начин у својој националној доктрини означиле Русију као непријатеља јавно открива најопасније амбиције САД за мир и безбедност. Америка има апетит ’прождрљивца’ и то треба да схвати пре свега Европа“, сматра посланица.

Према њеним речима, у области међународне безбедности Русија наставља да даје предност политичким и правним инструментима, механизмима дипломатије и мировних процеса. Примена војне силе за заштиту националних интереса могућа је само када се све предузете мере ненасилног карактера покажу као неефикасне.

„Упоређивање стратегија показује да за разлику од умереног и уравнотеженог констатовања чињеница и спремности за конструктивно решавање питања, засновано на принципима међународног права уз одлучујућу улогу Уједињених нација, у стратегији националне безбедности САД јавно се исказује оптужујући приступ према Русији, као и искључивост америчке политике и менторске амбиције“, навела је Јарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут