Налазите се на страници > Почетна > Блог > Пут албанских „калашњикова“

Пут албанских „калашњикова“

06-01-2016 10:29:12 | | / vostok.rs |


Албански медији објавили су документарни филм француске телевизије „Канал плус“ о истрази која је открила како се шверцују калашњикови из Албаније у Француску, а који су коришћени у нападу на лист „Шарли ебдо“, као и у последњим нападима у Паризу у којима је убијено 130 људи.

Филм швајцарске новинарке Ванине Канбан под насловом „Пут калашњикова“ на албанским медијима је пуштен у понедељак и говори о томе како се калашњикови, који су раније коришћени искључиво на бојним пољима, сада у великим количинама могу наћи свуда у Европи.

Да би се инфилтрирала у неколико терористичких група, Ванина Кабан је у априлу 2014. године стигла у Албанију и сама је испратила пут калашњикова који су из Албаније стигли у Европу.

По доласку у Албанију састала се са трговцима оружјем и са људима који то оружје транспортују у земље Западне Европе.

Новинарка је једног од шверцера питала да ли је свестан да то оружје убија људе по Европи, на шта јој је он одговорио да је све то само бизнис.

Током пута шверцер јој је рекао да, ако их полиција заустави, треба да каже да снимају репортаже о плажама и о туризму у Албанији а да ако јој одузму камеру треба да сакрије меморијску картицу у доњи веш, јер ће „остати без главе“ ако буду откривени.

У интервјуу који је Канбанова урадила са особом која набавља оружје, речено јој је да он од тога заради 25.000 евра годишње и да се боји што то ради, али да нема други начин да преживи.

Ова репортажа објављује јако важне доказе за борбу против тероризма и контролу оружја, наводе медији.