Саудијска Арабија се бори против шиита уместо против ДАЕШ-а

04-01-2016 09:28:38 | | / vostok.rs |


Шеф комитета Државне думе за међународне послове Русије Алексеј Пушков сматра да погубљење Саудијске Арабије показало да она покушава да створи не толико коалицију против ДАЕШ-а, колико против шиита.

Шеф Комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков написао је на свом твитер налогу да је погубљење шиитског проповедника у Саудијској Арабији демонстрација покушаја те земље да створи „антишиитску коалицију“.

„Сензационално погубљење у Саудијској Арабији показало је да она покушава да створи не толико коалицију против ДАЕШ-а колико против шиита. Разлика је значајна“, написао је Пушков.

Раније је шеф Међународног комитета Савета Федерације Константин Косачов изјавио да ће Иран и Сирија бити проглашени за кривце ако дође до ескалације међуверског непријатељства на Блсиком истоку.

„Најексплозивнији догађај првих дана Нове године је погубљење у Саудијској Арабији 47 опозиционара, укључујући шиитског проповедника Нимра ел Нимра. Невиђена и жестока репресија испуњена је наглом ескалацијом и иначе оштрог конфликта између сунита и шиита у читавом свету. Иран већ прети последицама… Уверен сам да ће, ако дође до ескалације, кривци одмах бити само Иран и Сирија, као што је обичај код Американаца да деле сваку ситуацију на покровитељство лојалних и демонизацију нелојалних, са свим рушилачким последицама које проистичу из те праксе“, написао је Косачов на својој фејсбук страници.

Сенатор је обратио пажњу на реакцију Запада са својим „непоновљивим“ вредностима.

„Ако се ЕУ кроз речи врховне представнице за иностране послове Федерике Могерини ипак одважила да изнесе мантру о непоштовању основних грађанских права и слобода у Саудијској Арабији, Американци су остали верни себи и свом најближем савезнику у региону“, навео је Косачов.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут