Шта су главне претње руској националној безбедности

02-01-2016 10:09:38 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин одобрио је Стратегију националне безбедности за 2016. годину, у којој су обојене револуције и биолошко оружје кључне тачке окарактерисане као главна претња за грађане Русије.

Представљамо девет најважнијих тачака документа.

1. Обојене револуције и корупција


Као највећу претњу руске власти издвојиле су радикалне групе које путем националистичких и екстремистичких идеологија прете грађанима земље и националној безбедности.

​Такође, у списак су уврштене и стране обавештајне службе, али и поједине криминалне групе.

2. САД компликују нуклеарну безбедност света


Пораст броја земаља које поседују нуклеарно оружје повећава безбедносни ризик, наводи се у документу. Такође, говори се и о томе да је забележен раст биолошког и хемијског наоружања.

​„Мрежа америчке војске специјализоване за биолошко ратовање појачала је присуство у земљама које окружују Русију“, наводи се у Стратегији, иако Русија независном политиком настоји да се супротстави Америци и њеним савезницима како би одржала водећу улогу у решавању светских проблема.

3. НАТО претња

Северноатлантска алијанса напредује према границама са Русијом и ствара озбиљну националну претњу, наводи се у документу.

​Процес милитаризације се активно одвија у земљама које окружују Русију, а НАТО наставља да не поштује принципе безбедносне стабилности.

​Упркос свему, Русија је заинтересована да води фер дијалоге и одржи добре односе са НАТО-ом, САД и ЕУ, говори се у Стратегији.

​Такође, неопходно је ојачати механизме како би се ограничило умножавање оружја за масовно уништење.

4. Проблем Украјине

САД и ЕУ настављају да подржавају државни преврат у Украјини који је довео до поделе друштва и изазвао војни сукоб на југоистоку земље.

​Јачање десничарских идеологија у Украјини допринело је порасту нестабилности у Европи и представља велику претњу у близини руске границе.

5. „Не“ нуклеарном наоружању


Русија је спремна да седне за преговарачки сто, где би главна тема била суздржавање од производње нуклеарног наоружања.

Русија је спремна да смањи свој нуклеарни потенцијал уколико би и све друге земље усвојиле регулативу о смањењу нуклеарног наоружања, наводи се у документу.

​Истовремено, одржавајући свој нуклеарни потенцијал Русија настоји да спречи било какве војне сукобе, иако је спремна на војну интервенцију ако тако нешто буде било потребно.

6. Информациони рат

Тајне службе постале су све активније у борби за међународни утицај, истиче се у Стратегији.

Целокупан спектар политичких, финансијских, економских и информационих инструмената укључен је у борбу како би се појачао утицај Русије на међународној арени.

7. Коришћење војне снаге


Стратегија допушта употребу војске у случајевима када је нарушена безбедност националних интереса.

8. Паре су важна ставка

Руска економска стабилност угрожена је махом због њене зависности од природних ресурса, али и због мањка конкурентности.

Упоредо, на листу претњи уврштени су пад у развоју напредних технологија, „офшоризација“ економије, јачање сиве економије, али и пораст корупције и криминалних активности, посебно у неразвијеним деловима земље.

Чињеница да је Русија зависна од спољашњих економских утицаја такође је веома битна, истиче се у Стратегији.

​Економска ограничења, светска и регионална криза, као и злоупотреба законодавства имају негативан утицај на економију земље, што би могло да допринесе дефициту воде, минерала и биолошких ресурса.

9. Шта предстоји Русији?


Суочавање са проблематиком економске ситуације и њено разумевање руска власт је оценила као главни приоритет и предузеће неопходне мере како би то решила.

​За осигуравање економске безбедности, Русија би требало да избалансира буџет, спречи капитални одлив финансија и смањи инфлацију.

Русија такође намерава да унапреди односе са Кином, Индијом, али и са земљама Латинске Америке и Африке.