Русија позива Турску да курдски проблем реши политички путем

30-12-2015 05:05:47 | | / vostok.rs |


Москва је забринута због ескалације насиља на југоистоку Турске и позива Анкару да курдски проблем реши искључиво политичким методама, пише у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.

„Са забринутошћу пратимо ескалацију насиља на југоистоку Турске, изазваном војном операцијом која се наставља у провинцијама насељеним Курдима“, наводи се у саопштењу руског спољнополитичког ресора.

У Министарству иностраних послова су подсетили да организације за људска права говоре о многобројним жртвама међу цивилима, укључујући жене и децу.

У једном броју насеља наставља да важи полицијски час, затворен је пролаз за све врсте саобраћаја, а у зони извођења операција не дозвољавају приступ политичарима, новинарима и представницима хуманитарних организација.

У одређеним местима бележи се недостатак хране и предмета прве помоћи, ситуација се приближава хуманитарној катастрофи. Према неким подацима, избеглица тренутно има више од 100.000.

„Позивамо Владу Турске да предузме потребне кораке ради осигурања прекида насиља и обнове мировног процеса прекинутог у јулу 2015. године. Решавање курдског проблема налази се у политичкој равни. Војне методе решавања унутрашњег конфликта воде само ка новим жртвама и заоштравању ситуације са непредвидивим последицама“, нагласило је Министарство иностраних послова Русије.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут