Америчка политика у Ираку осуђена на пропаст

30-12-2015 04:48:57 | | / vostok.rs |


Највећи део средстава која је за помоћ Ираку издвојио Конгрес САД нашао се у рукама приватних предузетника, тврди стручњак за спољну политику Дерек Монро. Према његовом мишљењу, даље пружање помоћи Вашингтона Ираку неће довести до позитивних промена у тој земљи, него ће само повећати корупцију у ирачкој влади и у америчким оружаним снагама.

Ирачка армија је након седмодневне операције успела да преузме од ДАЕШ-а град Рамади у централном делу земље. У престоници провинције Анбар поново се вијори државна застава.

Терористи су Рамади освојили у мају 2015. После неколико месеци жестоких борби, неки делови града су потпуно разорени. Вашингтон је саопштио да ће наставити да пружа финансијску подршку Багдаду како би помогао да се Ирак поново изгради и да би допринео успостављању безбедности у земљи. Ово је изјавио представник Стејт департмента, али конкретне цифре није навео. Од инвазије коалиционих снага 2003. године Ирак добија огромне количине новца из иностранства.

Подсетимо, само у периоду од 2003. до 2013. САД су за обнову ирачке економије издвојиле 1,7 билиона долара, што, међутим, није дало позитиван резултат.

Политички аналитичар Дерек Монро рекао је у интервјуу за РТ да ће, према његовом мишљењу, пружање финансијске помоћи Багдаду допринети развоју корупције.

„Класично безумље — када понављате једне те исте радње, сваки пут очекујући нови резултат. Таква политика је пропала у Ираку, још раније у Авганистану, а сасвим недавно настали су проблеми са Слободном сиријском армијом. Мислим да даље пружање помоћи Багдаду неће донети позитивне промене. То ће само довести до ширења корупције, притом не само у ирачким владајућим круговима него и у редовима америчких оружаних снага које ће тамо слати инструкторе и приватне предузимаче. Мислим да је то пут који никуда не води. Не знају сви да озбиљан део средстава која Конгрес додељујеИраку, Авганистану или било коме другом заправо иде америчким приватним предузимачима, а због тога тај новац чак никада и не напушта границе САД“, каже Монро.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут