Москва забринута због нових потеза Израела

30-12-2015 11:09:45 | | / vostok.rs |


Москва позива на уздржавање од једностраних потеза који би могли да отежају палестинско-израелске односе, саопштило је Министарство иностраних послова Русије поводом планова о изградњи насеља на Западној обали реке Јордан.

„Низ медија је саопштио да израелске власти разматрају пројекат изградње око 8.300 стамбених јединица у области између Источног Јерусалима и стамбеног блока Мале Адумим на западној обали реке Јордан, коју је окупирао Израел“, наведено је у саопштењу.

У Москви ова информација „изазива озбиљну забринутост“.

„Реализација поменутих планова може да доведе до фактичког одвајања Источног Јерусалима од основног масива палестинске земље и до разбијања западне обале реке Јордан на изоловане енклаве“, оцењује Министарство.

Самим тим, саопштава Министарство, „биће створена нова и веома значајна препрека за узајамно прихватљиво решење питања коначног статуса палестинске територије“.

„У вези с тим потврђујемо да је неопходно уздржавати се од било каквих једностраних потеза који би могли још више да отежају палестинско-израелске односе, доводећи у питање начело дводржавног решавања палестинског проблема које је одобрила међународна заједница, укључујући Израел.