Стратфор: Русија и Украјина ће се у 2016. помирити

30-12-2015 10:57:56 | | / vostok.rs |


Русија и Украјина ће се током 2016. године помирити, распад Европске уније ће се наставити, док ће се епицентар финансијске кризе из Грчке преселити у Италију, сматра оснивач и власник Стратфора Џорџ Фридман.

Према Фридмановим прогнозама за наредну годину, Русија и Украјина ће постићи договор око актуелне кризе, био он формалан или не. Структура договора није прецизирана иако је наведено да ће то ставити тачку на тренутне проблеме.

Вашингтону и његовим савезницима који се граниче са Русијом такав сплет околности неће ићи наруку, иако ће у Европи бити оних који ће са великом радошћу дочекати „примирје“ Москве и Кијева, наводи се у извештају.

Немачка је свакако та, тврди Фридман, која ће оберучке дочекати крај конфронтације источно од својих граница, док ће остале европске земље бити заузете другим проблемима и остати мање-више равнодушне.

Истовремено, један од главних претњи по распад ЕУ, наводи Стратфор, и даље ће бити мигранти.

„Чланице ЕУ ће временом постајати све аутономније, док ће институција уједињене Европе постајати све слабија“, наводи се у извештају и додаје да ће епицентар нове финансијске кризе прећи на Италију, будући да се та земља тренутно бори са највећом стопом незапослености, као и са растом спољних дугова.


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут