Вашингтон се бори против оних који се боре против ДАЕШ-а

29-12-2015 11:18:38 | | / vostok.rs |


У Сједињеним Америчким Државама има утицајних људи, припадника финансијских елита, који следе само сопствене циљеве у Сирији и Ираку, подржавајући припаднике терористичке организације ДАЕШ (такозване Исламске државе), сматра амерички новинар и политички аналитичар Калеб Маупин.

Према његовом мишљењу, оружје и технику терористи ДАЕШ-а добијају из земаља Блиског истока, с којима блиско сарађују велике америчке нафтне компаније.

„Где је извор наоружања ДАЕШ-а? ДАЕШ, као и друге антивладине терористичке организације у Сирији добијају оружје од Уједињених Арапских Емирата, Саудијске Арабије, Бахреина и Катара. Ове земље су апсолутне монархије, које подржавају Ексон мобајл (америчка нафтна компанија, највећа приватна нафтна компанија на свету) и друге утицајне америчке нафтне корпорације“, рекао је стручњак за Спутњик.

Маупин сматра да се присуство америчког наоружања у редовима терориста може објаснити тиме што његове испоруке иду директно преко Саудијске Арабије.

Без обзира на одсуство велике армије, Саудијска Арабија има четврти по износу у свету војни буџет и купује оружје искључиво од САД.

Као доказ за своје тврдње аналитичар наводи пример највећег посла у продаји оружја који су закључили Вашингтон и Ријад за суму од 60,5 милијарди долара.

Он такође наводи да се на територији Саудијске Арабије и Катара производи велика количина медијског садржаја који популаризује делатност ДАЕШ-а. Маупин скреће пажњу и на то да други савезник Вашингтона, чланица НАТО-а Турска, купује нафту од терориста и не спречава терористима из целог света да се сливају у Сирију.

„Чудно, али Вашингтон није ни прстом мрднуо да то оконча“, наглашава он.

Новинар упоређује магнате Вол стрита који подржавају терористе и америчке финансијске елите које су подржавале Хитлера средином 20. века.

Према мишљењу Маупина, без обзира на жељу већине земаља да униште претњу исламистичког тероризма, власти САД ометају снаге које се супротстављају терористима.

„Уништавање ДАЕШ-а је нешто с чим се слажу људи у Сједињеним Америчким Државама, у Русији, у Кини, у Ирану, у Венецуели, практично у свакој земљи на свету. Без обзира на то амерички лидери се према овој претњи не односе озбиљно. Вашингтон активно наставља да омета снаге које се на бојном пољу боре против терориста. Овакву политику диктира финансијска олигархија која није лојална ни САД, ни грађанима те земље, ни светском поретку“, закључује аутор чланка.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут