Лавров Керију: Без условљавања за јединствени фронт против ДАЕШ-а

29-12-2015 09:42:18 | | / vostok.rs |


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров нагласио је у телефонском разговору с америчким државним секретаром Џоном Керијем да је неопходно одустати од условљавања у вези са стварањем јединственог фронта за борбу против ДАЕШ-а (такозванe Исламскe државe) и других терористичких организација.

„Било је речи о могућностима превладавања кризе у Сирији, укључујући преговоре представника сиријске Владе и опозиције ради достизања политичког решења, које треба да организује специјални изасланик генералног секретара Уједињених нација Стафан де Мистура“, саопштено је из Министарства иностраних послова Русије.

Лавров је, такође, америчком колеги скренуо пажњу на напад с украјинских положаја на посматраче ОЕБС-а и сниматељску екипу Руске државне радио-телевизије у засеоку Коминтерново у Донбасу, оценивши да „то угрожава Мински споразум“.

„Државни секретар САД је позван да искористи амерички утицај на Кијев како би га приморао да се строго придржава обавеза које је преузео на себе у вези с потпуним остваривањем комплекса мера усаглашених у Минску“, наведено је у саопштењу.

Током разговора двојице шефова дипломатије било је речи и о практичној реализацији Заједничког плана деловања у регулисању иранског нуклеарног програма.

„Приликом разговора о руско-америчким односима, Лавров је нагласио да америчке активности у вези с јачањем санкционог притиска на Русију немају перспективу и да само подривају могућности билатералне сарадње у актуелним међународним проблемима“, саопштило је Министарство.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више на
Украјина и Новорусија из минута у минут