Давутоглу: Инвестираћемо у Србији, само ако...

26-12-2015 07:44:08 | | / vostok.rs |


Турски премијер Ахмет Давутоглу изјавио је да његова земља охрабрује и да ће наставити да охрабрује турске фирме да више инвестирају у Србији, додајући да је за то потребан и додатни напор Београда и Анкаре.

„Као турски премијер уверавам вас да, са развојем правног система који је компатибилан са слободном и компетитивном тржишном привредом, охрабрујемо и наставићемо да охрабрујемо наше фирме да више инвестирају у Србији. Међутим, наше фирме, које су често и део мултинационалних партнерстава, инвестираће само ако постоји повољна, ефикасна и фер клима за инвестирање“, изјавио је Давутоглу у интервјуу за „Данас“.

Турски премијер, који у понедељак долази у посету Србији, нагласио је да је потребан заједнички напор наших земаља на основу заједничких интереса.

„Са једне стране, наша влада ће увек омогућити турским компанијама да траже профитабилне могућности у било ком делу света. Са друге стране, Влада Србије треба да олакша стварање пословне климе која даје могућности за профит приватног сектора. Верујем да ће чланство Србије у СТО такође охрабрити трговину и инвестиције у Србији“, рекао је турски премијер.

„У сваком случају, то се од нас и очекује као од држава на путу ка чланству у ЕУ: заједничка одговорност нам је да успоставимо функционалну тржишну привреду и оспособимо се да се боримо са конкуренцијом и тржишним законима“, сматра Давутоглу.

Према његовим речима, у Турској постоји веома покретљив и глобално активан приватни сектор са импресивним предузетничким способностима.

„Како би овај активни капитал дошао у Србију потребан је правни оквир који је подстицајан за бизнис и обезбеђује нашим фирмама да њихове инвестиције расту и напредују, истовремено отварајући радна места и доприносећи развоју Србије“, додао је.

Замољен да прокоментарише политику Србије према Западном Балкану, укључујући и БиХ, Давутоглу је оценио да је регион Балкана у периоду преиспитивања субверзивне шеме билатералних и суседских односа из које су кулминирала болна искуства из деведесетих година.

„Преиспитивање билатералних односа и оживљавање сарадње су два главна елемента овог новог схватања. Србија је предводник у томе. Ценимо напоре српске владе да покрене и одржи приближавање са суседима у региону на основу конструктивног приступа успостављања добрих односа и унапређења сарадње. Односи између Србије и Босне и Херцеговине су стратешки важни за будућност Балкана. Отуда приближавање Београда и Сарајева има моћ да ојача укупну стабилност у региону“, сматра турски премијер.

Учешће премијера Александра Вучића на обележавању двадесете годишњице Сребренице, а након тога посета Београду тројице чланова босанског Председништва оснажили су, како је навео Давутоглу, процес приближавања узајамном добром вољом и конструктивним намерама.

С друге стране, додао је, приближавање Србије и Албаније је паралелан колосек интеракције „коју Београд вешто води у свом холистичком приступу стабилном и напредном Балкану“.

„У целини народ и Влада Србије могу бити уверени да ће Турска увек нашим односима приступати високо уважавајући најбоље интересе Србије. Дела говоре више од речи: наши напори да успоставимо тешњу сарадњу у оквиру Трилатералног трговинског комитета Турска—Србија—БиХ указују на наше опредељење да промовишемо интеграцију Србије у њен регион и у Европу“, казао је турски премијер.

Он је најавио де је предвиђено да се у јануару 2016. отвори заједничко Трговинско представништво Србије и БиХ у Истанбулу, уз великодушну подршку пословне заједнице.

„Сви такви кораци чине се у светлу нашег чврстог уверења у незаобилазну улогу Србије као гаранта мира, добробити и стабилности на Балкану“, додао је Давутоглу.

Србско-турски пословни форум, на којем ће бити представљене могућности за инвестирање турских компанија у Србији, биће одржан у понедељак, 28. децембра, у београдском хотелу „Хајат риџенси“, под покровитељством „Халкбанке Београд“ и у сарадњи са Привредном комором Србије.

Пословни форум отвориће, како најављује организатор, премијери Вучић и Давутоглу, а у њему ће учествовати председник ПКС Марко Чадеж, копредседник ДЕИК турско-србског пословног савета Александар Међедовић, као и председник ДЕИК-а Омер Цихад Вардан.