Европа се буни против политике Меркелове

25-12-2015 09:22:44 | | / vostok.rs |


Многе европске земље боре се против политике притиска и принуде коју спроводи немачка канцеларка Ангела Меркел која је дозволила огроман прилив избеглица у Европу без стварања неопходних услова за то и поштовања формалних процесура, пише немачки информативни портал „Веб.де”.

„Немачка се меша у унутрашњу политику суверених држава путем принуде, притиска и претњи“, пише портал, позивајући се на мишљење многих стручњака и политичара.

Деловање Меркелове показује да се она не суочава са ставовима суседних држава и да не узима у обзир чињеницу да се економија многих земаља налази у прилично лошем стању.

Раније је премијер Италије Матео Ренци изјавио да јединствена Европа не треба да служи интересима саме Немачке, него интересима 28 земаља ЕУ. Италијански политичар жестоко је критиковао хладан однос немачке канцеларке према неопходним процедурама пријема избеглица.

„У међувремену, између јула и августа Немачка је примала мигранте и није скидала отиске прстију јер је Меркелова рекла: ’прво солидарност, а затим бирократија’. Правила која важе за Италију, треба да важе и за Немачку“, изјавио је Ренци у интервјуу Фајненшел тајмсу.

Сличног је мишљења и премијер Чешке Богуслав Соботка, који сматра да је Меркелова у суштини испровоцирала талас нелегалне миграције, позвавши избеглице у Европу.

„Немачка је послала сигнал који се раширио по земљама Блиског истока и Северне Африке и који се чуо. Овај позив изазвао је талас нелегалне миграције у правцу Европе. То се не може негирати“, изјавио је Соботка листу Зидојче цајтунг.

У Европу је од почетка године стигло више од 990.000 миграната и избеглица, према подацима Међународне организације за миграције. Водеће земље по броју примљених избеглица и миграната су Грчка и Италија.