Моди: Путин говори оно што мисли

25-12-2015 09:19:52 | | / vostok.rs |

Индија Русију увек доживљава као блиског пријатеља


Стратешко партнерство Русије и Индије достигло је нови ниво и наставља да се развија, изјавио је индијски премијер Нарендра Моди у интервјуу руским медијима.

Моди се неформално састао с руским председником Владимиром Путином у Кремљу, а у уочи овог сусрета дао је интервју руским медијима, у којем је говорио о сарадњи две земље, као и о топлим односима с председником Руске Федерације.

„У време кризе или када смо просто имали потребу за пријатељима, Русија је увек била ту. Никада нисмо морали да чекамо и да нагађамо каква ће бити реакција Русије у вези с неким питањем, увек смо знали да ће нас она подржати. Међу нама је увек владало, влада и владаће потпуно поверење“, нагласио је Моди.

Према његовом мишљењу, захваљујући овоме стратешко партнерство двеју земаља достигло је нови ниво и наставља да се развија.

„Тачно је да одлично познајем председника Путина. Цео свет га познаје као снажног, одлучног лидера, а најважније је то што он уме да буде пријатељ и влада ретким талентом самопожртвовања ради пријатеља. Нема много оних који су за то способни“, навео је индијски премијер.

Он је додао да управо захваљујући овој снази Владимир Путин може да успостави односе засноване на поверењу с било којим лидером или земљом на свету. Моди је нагласио да он и председник Русије верују један другом.

„Још једна особина је отвореност. То није човек који једно мисли, а друго говори. Оно што мисли то и говори, не брине о томе да ли ће се то некоме допасти или неће“, рекао је Моди.

Према његовим речима, када се у свету дешава криза, Русија иступа са сопственим ставом – захваљујући лидерству председника Путина.

„И наравно, он много година мудро предводи државу, изашао је на крај с економском кризом, вратио је Русији моћ после распада Совјетског Савеза“, нагласио је Моди.

Премијер Индије је навео да је његова земља Русију увек доживљавала као блиског пријатеља, а Владимир Путин је том пријатељству удахнуо нову енергију и динамику.

Нарендра Моди је такође изразио „саучешће породицама погинулих у терористичким нападима у Египту и Турској, када су оборени авиони у којима су били недужни руски грађани“.

„Индија има проблеме с тероризмом већ 40 година, та претња за невине грађане постепено се шири по целом свету. Када смо почели да се боримо против тероризма у Индији, упозоравали смо целу светску заједницу да је то појава која нема границе и може да се појави на било којој тачки на планети, али, нажалост, свет није био спреман да нас слуша и да нас разуме. Наравно, жао ми је што су се наша страховања оправдала“, рекао је индијски премијер.