Бивши норвешки премијер био агент КГБ-а

24-12-2015 07:44:49 | | / vostok.rs |


Ејнар Герхардсен, који се 14 година налазио на челу Владе Норвешке, сарађивао је са совјетском тајном службом КГБ, откривено је након отварања тзв. архива Митрохина, који је из СССР-а пребегао на Запад.

Телевизија ТВ2 објавила је да се у материјалима које је 1992. године у Велику Британију донео бивши сарадник архива КГБ-а Василиј Митрохин, налазе имена више од 40 норвешких војника, политичара и јавних посланика.

У репортажи, посвећеној прелиминарним закључцима истраживања архива, историчар Осмунд Еге наводи да је Норвешка привлачила и привлачи велику пажњу обавештајних служби светских сила. Герхардсен, којег често називају једним од „отаца нације“, закључио је споразум са КГБ-ом 1957. године и добио кодно име Јан. Два његова министра такође су били агенти КГБ-а. Јохан Странд Јохансен радио је под кодним именом Норман, док је Гунар Бо носио име Моно.

Герхардсен, лидер социјал-демократске Норвешке радничке партије, премијер Краљевине 1945-1949. и 1955-1965. године, са задовољством је сарађивао са совјетским дипломатама и био је први од руководилаца западних земаља који је званично посетио СССР након Другог светског рата, 1955. године.

Друга репортажа ове норвешке телевизије посвећена је десетинама службеника Уједињених нација које је врбовала совјетска обавештајна служба. Извештај открива имена 16 Норвежана који су радили против америчког Стејт департмента.