Америка покушала да изведе војни пуч у Сирији

24-12-2015 10:17:02 | | / vostok.rs |


Администрација америчког председника Барака Обаме је на почетку сиријског конфликта тражила могућност да смени председника Сирије Башара ел Асада, али у томе није успела, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на бивше и садашње америчке чиновнике.

На самом почетку сиријског конфликта, како тврди лист, Сједињене Америчке Државе су покушале да пронађу „пукотине у режиму“ које би могле да буду искоришћене за извођење државног пуча, „али их нису много нашли“. Током 2011. године, према подацима „Волстрит џурнала“, представници америчких специјалних служби пронашли су официре-алавите који би у теорији могли да стану на чело државе.

„У 2011. години политика Беле куће је била прелазак на политичку транзицију у Сирији проналажењем пукотина у режиму и обећавањем награда људима како би напустили Асада“, рекао је америчком листу један од бивших сарадника администрације председника САД.

Што се тиче тајних контаката Вашингтона и Асадовог режима, они су били нередовни. Понекад су представници двеју земаља директно разговарали, а некад су саопштења ишла преко посредника, наводи лист. Осим тога, председник Сирије је покушавао да ступи у контакт са администрацијом како би пренео потребу за уједињавањем напора САД и сиријске владе у борби против тероризма.

Рат у Сирији је почео у марту 2011. године. Према подацима УН, до данас је у сукобима погинуло више од 220.000 људи.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут