Украјина на ивици политичког самоубиства

24-12-2015 09:46:25 | | / vostok.rs |


Садашњој украјинској влади нису потребне никакве спољне претње да би разорила земљу. С тим задатком она самостално излази на крај, пише Блумберг.

Захваљујући затишју у Донбасу украјинске власти имају могућност да приону на реформе и да изведу земљу из рецесије, али Кијев је презаузет унутрашњим непријатељима, наводи агенција.

Туча у украјинском парламенту која се догодила овог месеца, као и узајамне увреде украјинског министра полиције Арсена Авакова и гувернера Одесе Михаила Сакашвилија додатно компликују несугласице које прете да „потопе“ владу и да осујете добијање кредита ММФ-а од 17,5 милијарди долара.

Следећи преломан тренутак биће гласање за буџет за 2016. годину, оцењује Блумберг.

„Главна опасност је то што ће неки политичари на високим функцијама радо спречити усвајање буџета и осујетити борбу против корупције. Ако споразум с ММФ-ом не буде остварен, поверење ће поново бити изгубљено и никаквог економског раста следеће године неће бити“, сматра стручњак за економију и менаџмент Виктор Сабо.

Директор програма у Немачком Маршаловом фонду САД у Берлину Јорг Форбриг сматра да се, ако се суди по недавним догађајима, Украјина све више приближава политичком самоубиству.

Према Форбриговом мишљењу, ако тежња украјинских власти да се промене пропадне, унутрашња трвења ће се наставити, а зближавање са Западом ће пропасти. „То ће бити од користи само Москви, никако Кијеву“, каже Форбриг.

Према индексу међународне организације Транспаренси интернешенел, Украјина је једна од највише корумпираних земаља, налази се на 142. од 172 позиције.

Светска банка је саопштила у октобру да Украјини предстоји дуг пут, али да разочарење расте, пише аутор чланка.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут