НСА шпијунира када Виндоус "пукне"

31-12-2013 02:30:32 | | b92/ mojenovosti.com |

Ако сте икада имали ПЦ, сигурно вам се барем једном десило да видите иритантни “попуп” којим вас Wиндоус обавештава да је дошло до грешке у систему. Оно што нисте знали је да сте можда захваљујући њима били шпијунирани.

Када дође до било какве грешке у систему о којој вас Wиндоус обавести, обично имате опцију да пошаљете извештај Мајкрософту.

Међутим, испоставило се да слањем тог извештаја, корисници рачунара отварају пут америчкој Националној безбедносној агенцији да несметано контролише њихове машине.
О томе је у недељу детаљно писао немачки магазин Дер Спиегел, описујући рад у одељењима НСА. Лист је до открића дошао захваљујући последњим документима добијеним од Едварда Сноудена.
Захваљујући слању извештаја, НСА добија “пасивни приступ” рачунарима. Иако се са њим могу прегледати само послати подаци, агенција добија кључну информацију потребну за даље хаковање – рањивости машине жртве.
Једна интерна графика сугерише да су се агенти НСА шалили на рачун тога колико им је лако било да преко Wиндоwс попупа “упадну у нечији рачунар”.
Попут других компанија, Мајкрософт је био у тешкој позицији од како је Сноуден обелоданио поверљива документа.
“Мајкрософт не нуди влади директан нити неспутан приступ подацима наших корисника”, рекао је представник Мајкрософта. “Ми бисмо се озбиљно забринули да су оптужбе за поступке Владе тачне”.