Народна библиотека најпосећенија у 2013.

31-12-2013 02:28:59 | | РТС/ mojenovosti.com |

Народна библиотека Србије је у 2013. години најпосећенија институција културе у земљи. Свакодневно услуге и дела те библиотеке користи више од седам стотина људи, а студенти кажу да их атмосфера у библиотеци подстиче на учење. Базама података на интернет сајту НБС дневно приступи око 10 хиљада посетилаца.

Најпосећенија институција културе у земљи у 2013. години била је Народна библиотека. Свакодневно услуге и дела националне библиотеке користи више од седам стотина, а базама података на интернет сајту библиотеке приступи око 10 хиљада људи.


Припремили Марко Рајковић и Весна Јовановић

Народна библиотека Србије чува више одшест милиона библиотечких јединица међу којима су и културна добра од изузетног значаја.

У протеклој години тренд повећања остварен је у сваком погледу: фондови и базе података се шире, а број посетилаца расте.

Покренути су пројекти који доприносе развоју дигитализације културне и научне баштине, а у оквиру међународне сарадње остварени су контакти са значајним европским организацијама и институцијама и потписани протоколи о сарадњи са националним библиотекама Азербејџана и Индонезије, као и Руским домом у Београду.

Буџет за следећу годину биће 40 одсто већи, а велики део тих средстава предвиђен је за представљање српске културе у свету.

"Министарство културе и информисања је Националној библиотеци поверило значајан задатак -да буде извршни организатор будућих сајмова код нас и у свету. То је свакако начин да се наша издавачака продукција пласира у свету", каже в. д. управникаНБС Светлана Јанчић.

Ипак, како истичу у Народној библиотеци, најважније им је неговање односа са посетиоцима, међу којима је највише студената, и редовном публиком на предавањима, концертима и изложбама.

Студентима се, како кажу, највише допада атмосфера која влада у библиотеци, која их подстиче на учење.

Репрезентативне изложбе приређују се у складу са најсавременијом излагачком праксом, поводом јубилеја и годишњица битних за домаћу културу.

У 2013. издвајају се изложбе посвећене Десанки Максимовић, Ћирилу и Методију и актуелна, поводом 120 година од рођења Милоша Црњанског, која ће биће отворена до 1. фебруара.