Зелено светло за пругу Београд-Панчево

31-12-2013 02:24:37 | | / mojenovosti.com |

Након што је Влада Србије уплатила девет милиона евра, реконструкција пруге Београд-Панчево може да почне, рекао први човек Железница Драгољуб Симоновић.

Влада Србије уплатила је Железници Србије девет милиона евра за учешће од 15 одсто одсредстава предвиђених из руског кредита за модернизацију пругеБеоград-Панчево, саопштило је то предузеће.

Zeleznice-tanjug.jpg

Како се наводи, тај новац ће бити уплаћен компанији РЗЗД интернешел, која је у име Руских државних железница задужена за реализацију кредита од 800 милиона долара за модернизацију железнице уСрбији.

"На тај начин практично су створени сви потребни услови да модернизација пруге Панчевачки мост - Панчево Главна започне", изјавио је генерални директор Железнице Србије Драгољуб Симоновић.

Реконструкција, изградња и модернизација другог железничког колосека на деоници Панчевачки мост-Панчево главна станица, први је пројекат из руског кредита који ће почети да се реализује 2014. године.

Вредност посла је 69 милиона евра, од чега 60 милиона евра из руског кредита, а девет милиона евра, односно 15 одсто вредности кредита, обезбеђује држава Србија.

Пруга Панчевачки мост-Панчево Главна станица дугачка је 15 километара. После модернизације и електрификације биће повећана пропусна моћ пруге, а могућа брзина возова ће достићи 120 километара на сат.

Грађевинска дозвола је издата 3. октобра, те је обезбеђивањем 15 одсто учешћа у финансирању омогућен почетак радова за које руски партнери већ бирају извођача.