Потомци Романова и Карађорђевића заједно наког једног века

22-12-2015 01:09:35 | | ТАНЈУГ/ vostok.rs |

На хуманитарној изложби "Косово и Метохија, под окриљем анђела" у Санкт Петербургу, први пут после једног века сресли су се потомци краљевских породица Русије и Србије


Први пут након једног века у некадашњем Петрограду, данас Санкт Петербургу, срели су се потомци краљевских породица Русије и Србије, Романов и Карађорђевић, на хуманитарној изложби "Косово и Метохија, под окриљем анђела".

У име породице Романов изложби је присуствовала кнегиња Олга Куликовскаја Романов, а у име породице Карађорђевић принц Ђорђе који је након промоције кнегињи уручио специјални примерак капиталног издања "Расијско искуство", јединствене књиге опточене златом, а посвећене руском и србском сликарству XX и XXI века која представља заједничко издање Краљевског реда витезова, руског Фонда "Возрожденије" и "Москов Медиа Груп".



Принц Ђорђе, који је покровитељ и оснивач Краљевског реда витезова, је том приликом рекао да му је велика част и задовољство да су породице Романов и Карађорђевић повезане родбинским везама и, како је рекао, братском љубављу два народа.

Захваливши, кнегиња Олга је рекла да "Србија и Русија развијају културну сарадњу кроз овако вредне пројекте", саопштила је Информативна служба Краљевског реда витезова.

Иначе, догађај су организовали Краљевски ред витезова, Град Петроград и Музеј-Дворац на Јелагин острву, а уз подршку Губернатора Петрограда Георгија Сергејевича Полтавченка, Фонда Св.Василије Велики, Амбасаде Србије у Русији и Клуба Православних Привредника.

Хуманитрна изложба/форум "Косово и Метохија, под окриљем анђела", отворена је 11. децембра у летњем дворцу Цара Александра I Романова, на Јелагин острву у Петрограду, а траје до 25. децембра 2015.