Покољ 2300 Срба, Гатало на РТРС обиљежио промоцијом усташког грба

22-12-2015 12:00:44 | | / vostok.rs |


Веселин Гатало, уредник емисије “Људовање”, која се емитује на Јавном сервису Републике Српске – РТРС-у, јавно је промовисао усташке симболе. И то у емисји емитованој 7. фебруара, у којој му је био гост Предраг Раос, романописац

У 50. минуту Раос каже: “Ево вам гусле, са усташким гром. Такве су ми купили”. И заиста са стола диже гусле на којима је грб Независне државе Хрватске и на њима гусла цијелих четири минута.



Гатало уопште није реаговао, нити је на било који начин покушао упозорити Раоса да је, најблаже речено, крајње непримјерено да на Јавном сервису Републике Српске показује усташка обиљежја.



Ко се имало разумије у историју и хералдику зна да постоје двије верзије хрватског грба- шаховнице.

Нормална шаховница почиње црвеним пољем и такав је и данас званичан хрватски грб. Изузетак је усташка шаховница која је коришћена за време НДХ као грб, која има почетно бијело поље.

Шаховница на гуслама на којима је гуслао Раос, има почетно бијело поље и недвосмислено је да је ријеч о усташком грбу.

НДХ је званично била фашистичка творевина и данашње власти Хрватске се на све могуће начине дистанцирају од усташке идеологије, симбола и свега што је значила НДХ.

Незамисливо је да се данас у било којој емисији Јавног сервиса Хрватске-ХРТ, на овај начин приказују усташки симболи.

Скандал је још већи, јер је усташки симбол објављен на Јавном сервису Републике Српске и тертиран као врло забаван. А званична политика НДХ, чији је то грб, била је, када су Срби у питању, “трећину побити, трећину покрстити и трећину протјерати”.

Гаталова емисија са усташким грбом емитована је 7. фебруара, на исти дан када су прије 72. године усташе у бањалучким селима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Ратковац, поклале преко 2300 Срба, међу којима је било 551 дијете.

У раним јутарњим сатима, 7. фебруара 1942. године, под командом усташког вође у Бањалуци Виктора Гутића и фратра Мирослава (Филиповић) Мајсторовића, усташе су отпочели покољ у поменутим селима и руднику "Раковац". Злочин је почињен без иједног испаљеног метка - сјекирама, камама, крамповима и маљевима.

Убијани су недужни људи, жене и чак 551 дијете. Међу жртвама су биле бебе у колијевкама, људи и жене у зрелим годинама, стогодишњаци и старци у самртничким постељама.

Нико, али баш нико, није реаговао на промовисање усташких симбола у програму РТРС-а и то на годишњицу покоља србског живља.

Мојеновости