Украјина није вратила Русији дуг, банкрот земље 31. децембра

22-12-2015 08:56:49 | | / vostok.rs |


Украјина је допустила банкрот земље, не плативши дуг Русији од 3 милијарде долара. Банкрот ће ступити на снагу по завршетку грејс периода који истиче 31. децембра. Међутим, у Русији се и даље надају да ће Украјина вратити дуг, наводи се у саопштењу руског Министарства финансија.

„Украјина данас није извршила уплату за обвезнице државног спољнег дуга номиналне вредности 3 милијарде долара које припадају Русији. На такав начин, Украјина је више волела да банкротира по својим дужничким обавезама, него да разговара о предлозима председника Руске Федерације са састанка лидера земаља „Групе двадесет" у Анталији из новембра 2015. године“, пише у саопштењу Министарства финансија Русије.

Државне обвезнице су требале бити исплаћене 20 децембра. Уплата је требала да буде извршена првог радног дана, 21. децембра.

„Са формалне тачке гледишта, неиспуњавање обавеза (банкрот) по обвезницама ступиће на снагу, ако Украјина не изврши уплату до краја назначеног грејс периода који истиче 31. децембра 2015. године. Министарство финансија очекује да Украјина испуни своје дужничке обавезе у целини до тог датума“, додали су у руском министарству.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут