„Гаспром њефт”: Цена нафте ускоро 100 долара за барел

22-12-2015 08:27:42 | | / vostok.rs |


Светске цене за нафту могу пасти још ниже али само на кратко, јер ће се убрзо вратити на вредност од око 100 долара за баерл, сматра шеф „Гаспром њефта” Александар Дјуков.

„Треба узети у обзир игру обарања вредности нафте због повећања референтне каматне стопе у САД. Цена се најзад стабилизовала. Теоретски гледано, уколико се та игра настави, цена може да падне још ниже, али очигледно је да је то краткорочно“, рекао је он.

Према његовим речима, дугорочно гледано цене ће почети да се враћају на вредност од 100 долара за барел, јер је та цена поштена и према купцима и према произвођачима.

Истовремено, Дјуков је оценио да Русија не треба да мења стратегију у покушајима да утиче на повећање светске цене нафте.

„Ми се не осећамо слабо у овој игри, имамо добру резерву. Не видим смисла у мењању стратегије, јер не можемо изгубити ову борбу са конкуренцијом. Ово је игра нерава, али је Русија за ту игру спремна, рекао је Дјуков.

Говорећи о могућности смањења производње нафте како би се утицало на цену, Дјуков је рекао да је за тако нешто неопходно да све земље то учине.

„Све земље би требало да смање производњу нафте на три до пет одсто. Уколико то учини само Русија, она мора да смањи производњу на 20 одсто. То је веома компликовано и прети опасност да неко други заузме ту нишу на светском тржишту коју тренутно држи Русија“, додао је он. Шеф „Гаспром њефта“ је додао да би цена нафте истог часа могла да се врати на ниво од 65 долара за барел само ако би се са светског тржишта уклонило око два милиона барела нафте.