Налазите се на страници > Почетна > Блог > Корупција и међу терористима

Корупција и међу терористима

21-12-2015 10:46:05 | | / vostok.rs |


И ДАЕШ, такозвана Исламска држава, се показао подложним корупцији која цвета у редовима терориста, пише „Фајненшел тајмс“.

Сами милитанти саопштили су да су им туђе секуларне Влада Ирака и Влада Сирије, као и склоности према бирократији и миту. Ипак, према речима Омара, команданта једног од опозиционих одреда, ДАЕШ није отишао далеко од корупционашког Ирака, где је последње године 50.000 војника добило плату, без обзира да ли су били у служби или не. Лист тврди да се слична ситуација види и у редовима ДАЕШ–а.

Аутор чланка је нагласио да терористичка групација што се више шири, то све више зависи од високих званичних лица и милитаната за које је новац важнији од радикалне идеологије. Притом, многи садашњи чиновници ДАЕШ–а су раније радили у администрацији председника Сирије Башара ел Асада и били отпуштени због узимања мита.

У редовима ДАЕШ–а круже гласине о емирима који тајно износе велике суме новца у иностранство и нестају. Лист наводи причу о екстремисти по имену Абу Фатима ел Туниси који је кроз „порез“ сакупио 25.000 долара, а затим побегао. Касније се преко Твитера обратио другим џихадистима и назвао их „идиотима“ због њихове жеље да створе светски калифат.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут