Украјина увела мораторијум на отплату дуга Русији

18-12-2015 12:46:18 | | / vostok.rs |


Украјина је увела мораторијум на отплату дуга Русији од три милијарде долара, изјавио је премијер те земље Арсениј Јацењук.

„Украјинска Влада одлучила је данас да уведе мораторијум на исплату такозваног руског дуга. Мораторијум се односи на три милијарде и 75 милиона долара руских деоница“, рекао је Јацењук.

Истовремено, прецизирао је он, Украјина је стопирала исплате дугова појединих државних компанија руским банкама и најавио да ће ускоро бити уведен мораторијум и на исплату додатних 507 милиона долара које дугују украјинске компаније „Јужное“ и „Укравтодор“.

„Од данашњег дана исплата целокупног дуга Русији, у износу од 3.582 милиона долара, стопира се док се не прихвате предлози Кијева око реструктурирања дуга или до одговарајуће одлуке суда“, рекао је Јацењук.

Украјински премијер је поновио да је Кијев спреман да се суди са Русијом због дуга, имајући у виду да је руски председник Владимир Путин наредио Влади Русије да поднесе тужбу против Украјине уколико одбије да га исплати.

Подсећамо, Савет директора ММФ–а је дошао до закључка да је украјински дуг према Русији у износу од три милијарде долара суверени, а не комерцијални дуг. Ова одлука значи да Украјина сада нема основа да одбија преговоре са Русијом о реструктурирању дуга.

Увођење мораторијума на исплату дуга Русији је незаконито и није у складу са међународним правом, рекао је шеф комитета Државне думе за економска питања Анатолиј Аксаков.

Он је истакао да у случају да се Русија обрати суду, Украјина ће свакако изгубити спор.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут