Кијев манипулише Минским споразумом

18-12-2015 08:46:20 | | / vostok.rs |


Москва је заинтересована да се што пре реши сукоб у источној Украјини, рекао је руски председник Владимир Путин и поновио да у Украјини нема регуларних руских јединица.

„Заинтересовани смо да се тај сукоб што пре реши, али не путем физичке ликвидације људи на југоистоку Украјине“, рекао је Путин.

Истакао је и да се Москва залаже за спровођење Минских споразума, али је напоменуо да Кијев манипулише тачкама споразума и да или не спроводи, или касни са спровођењем договореног. Осврнуо се и на ситуацију која наступа од 1. јануара када на снагу ступа ССП Украјине са Европском унијом.

„Нажалост, 1. јануара прогнозирамо погоршање наших економских односа, јер смо принуђени да донесемо одлуку да са Украјином више нећемо радити као са чланом зоне слободне трговине ЗНД. Руководиоци ЕУ су ме молили да не искључујемо Украјину из зоне слободне трговине и да јој не укидамо преференције у нади да ћемо у трилатералном формату током преговора унети додатне измене путем протокола који би гарантовали наше интересе. До јула смо сто пута молили да се сретнемо. Тек у јулу су почели контакти и они нису имали резултата“, констатовао је Путин.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут